Biblioteca Județeană „George Coșbuc”: Evenimente Eminescu la Bistriţa şi Cluj

Florin Săsărman

Peste 100 de elevi de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița au celebrat Ziua Culturii Naționale participând activ la manifestarea intitulată sugestiv „Memento Eminescu”, desfășurată la mediateca Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
Evenimentul a cuprins o prezentare biografică, realizată de bibliotecara Rodica Bădăluță, după care elevii au recitat din opera poetica a lui Mihai Eminescu. Versuri selectate de ei înșiși, mai cu seamă din poeziile de dragoste și filozofice ale poetului național. În același timp, prin mâinile lor au circulat mai multe volume din seria „Manuscriselor Mihai Eminescu”, în care ei au admirat caligrafia atât de îngrijită a rândurilor scrise de pana marelui poet.
Întâlnirea a devenit cu adevărat interactivă în momentul în care profesoara Ionela Nușfelean, de la Palatul Copiilor, i-a antrenat pe elevi într-un joc de imaginație, prin care au fost asociate anumite cuvinte cu marile teme ale creației eminesciene, după care scriitorul Olimpiu Nușfelean a susținut un adevărat curs despre efectele benefice ale lecturii. El și-a susținut pledoaria făcută în fața mai tinerilor săi ascultători cu argumente științifice, trecând prin psihanaliză, prin științele medicale și sociologice, rămânând în final în sfera culturală.
Finalul manifestării i-a găsit pe elevii pasionați de viața și opera lui Mihai Eminescu vizionând filmul documentar „Mihai Eminescu – Mari români”, scris și regizat de Camelia Robe și prezentat de jurnalistul Andrei Gheorghe. „Evenimentul a constituit un plus prin numărul mare de copii, peste 100, care au venit cu mare deschidere și s-au implicat în eveniment fie prin selecția textelor, fie prin realizarea de semne de carte cu secvențe semnificative și reprezentative din creația eminesciană. Ei au fost dornici să comunice despre Eminescu! Una dintre cele mai impresionante lucrări a lor este o carte ”handmade”, de dimensiuni mari, realizată din carton și hârtie colorată sau albă, în interiorul căreia elevii și-au așezat gândurile sub forma unor scrisori, a unor confesiuni sau a unor citate din creația eminesciană. De altfel, elevii chiar se exprimau că le place să citească Eminescu! Este vorba de elevi din clasele a VIII-a și din toate clasele de liceu” a declarat la finalul întâlnirii profesoara Aurelia Hîruța.
Evenimentul „Memento Eminescu” a fost coordonat de profesoarele Aurelia Hîruța și Monica Strungar de la Colegiul Național „Andrei Muresanu” din Bistrița și de bibliotecara Rodica Bădăluță de la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
Tot luni, 15 ianuarie, la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, s-a lansat cartea „Amintiri despre Petru Creția”, editată în anul 2016 de Biblioteca Județeană „George Coșbuc”Bistrița-Năsăud și despre care au vorbit Irina Petraș, Maria Gabor Șamșudean, Ioan Pintea și George Vasile Dancu. Au fost prezenți scriitori și cititori din Cluj și Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, Irina Petraș, soția regretatului critic și istoric literar Petru Poantă, a donat Bibliotecii Județene „George Coșbuc” primele manuscrise dintr-o donație mai amplă Petru Poantă. Donația cuprinde pagini din cărțile pe care reputatul critic clujean le-a dedicat lui George Coșbuc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5