Avocat Diana Morar: Legea salarizării, lăsată în pixul primarului și a consiliului local

Avocat Diana Morar

Pentru ca mult discutata lege a salarizării unitare nu stabilește modalitatea exacta prin care un primar poate ajunge la nivelul grilei de salarizare maximala ce urmează a fi obligatorie in 2022 și este prezentată in anexele legii, fiecare interpretează după bunul plac aplicarea grilei de salarizare.
Cum normele metodologice se lasă încă așteptate, aplicarea legii ce a intrat in vigoare începând cu 1 Iulie 2017 este extrem de diferită, fiind lăsată in pixul primarului și a consiliului local.
Astfel, in țara exista mai multe categorii de primari:
Primarii cu conștiința și extrem de multă decenta cărora le pasa un primul rând de comunitatea pe care o reprezintă și care dacă nu au avut alocate sume la cheltuieli salariale, NU au majorat salariile in primarii, pentru ca la 1 Iulie, bugetul nu le a permis asta, urmând ca majorările sa fie operate sau după rectificarea bugetară, sau începând cu anul viitor, după aprobarea bugetului pe 2018.
Primarii cu conștiința și in limita decentei, care nu au sărit sa își aplice din 2017 grila maxima la care trebuie sa ajungă abia in 2022, și care au operat majorări salariale in funcție de alocările bugetare existente, stabilind o progresie graduala ce urmează a fi aplicată la creșterile salariale, astfel ca abia in 2022 sa atingă grila maxima prevăzută in anexele legii.
Mai exista, din nefericire, primarii fără conștiința și fără decenta, care cu proxima ocazie și-au votat grila maxima de salarizare, profitând de inexistenta unor praguri graduale care sa fie prevăzute in legea acordată cu mărinimie de PSD. Asta tine de decenta, iar dacă legea a permis, ei și-au pus sacii in căruță rapid.
Problema de conștiința este legată de sursa fondurilor care sa susțină astfel de salarii: adică luam de la investiții și îmi pun mie in buzunar. Maxim!
Ce înseamnă asta? Înseamnă ca mi-am prejudiciat comunitatea de o investiție. Eu, cel care ar fi trebuit sa o protejez și sa o dezvolt!
Eu cel care am fost investit prin vot cu încrederea cetățeanului pe care îl reprezint!
Oare primarul sta in fruntea comunității pentru remuneratie sau pentru a garanta și respecta drepturile și libertățile cetățenești?
PS: Se putea da o lege in țara asta, făcută impecabil cap-coada, cu norme date la timp pentru a se putea aplica unitar și a nu naște asemenea anomalii???

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5