Av. Ştefania Stere (PMP B-N): Taxele judiciare de timbru limitează accesul la justiţie

Avocatul Ştefania Stere, vicepreşedintele PMP Bistriţa-Năsăud susţine că modificarea legislaţiei privind taxele judiciare de timbru care urmărea majorarea veniturilor la buget şi degrevarea instanţelor de dosarele formulate cu rea-credinţă, a determinat însă şi limitarea pentru foarte mulţi oameni a accesului la justiţie.

         „Sunt extrem de multe persoane şi vin în contact cu ele aproape în fiecare zi, care nu-şi pot rezolva problemele pentru că nu au bani să-şi plătească taxele judiciare de timbru. Dacă până în 2013 taxele erau relativ normale, adică aproape oricine şi-ar fi permis să înainteze un dosar fără să fie oprit de acest pas, acum foarte mulţi oameni se opresc înainte de a înainta vreun dosar, la mine în birou, pentru că după ce le calculez ce presupune un divorţ sau un partaj rămân cu problemele nerezolvate, pentru că nu pot suporta aceste taxe”, a declarat av. Ştefania Stere.

         Potrivit acesteia, accesul la justiţie este un drept care trebuie să fie efectiv şi nu iluzoriu prin aplicarea acestor taxe supradimensionate. Avocatul Stere a menţionat că „trebuie plătit un preţ pentru un serviciu juridic, pentru a primi nişte soluţii, însă acest preţ nu trebuie să fie supradimensionat”.

         În opinia sa, ideea proporţionalităţii ar trebui preluat în legislaţia românească de către Guvernul actual. „Din 2013, s-a încercat şi de către Uniunea Barourilor din România şi alte organizaţii, prin solicitări, au fost proiecte, însă niciunuia nu i s-a dat curs. Noi vom face un proiect de modificare a OUG 80/2013, pentru a ajuta oamenii. Nu există un echilibru în momentul acesta între interesul urmărit de stat  prin impunerea acestei taxe judiciare de timbru şi limitarea pe care o aduce dreptului accesului la justiţie”, a mai spus Ştefania Stere.

         În context, aceasta s-a referit la o altă ordonanţă de urgenţă care prevede acordarea ajutorului public judiciar, sub formă de scutiri, reduceri sau eşalonări, însă actul normativ nu aduce prea multe beneficii, asta pentru că sunt condiţii de eligibilitate prohibitive, adică un venit sub 500 lei per membru de familie. „În cazul un ui partaj, după un divorţ, singură, cu un copil sau doi, nu poate solicita ajutor public judiciar. Dacă este angajată cu salariul minim pe economie şi are un copil venitul minim nu este sub 500 lei, dar dintr-un salariu de 1600 lei, după ce-ţi achiţi toate cheltuielile, nu mai poţi achita o taxă judiciară de timbru în niciun fel. Nu te încadrezi la scutire, nici aproape la eşalonare şi oamenii nu pot înregistra acţiunea, se ajunge ca foştii soţi să locuiască împreună, se ajung la cazuri de violenţă etc., etc.”, a exemplificat av. Ştefania Stere.

         Una peste alta,  s-ar impune, în primul rând, modificarea cuantumului acestor taxe judiciare de timbru, fie prin scăderea procentuală, fie prin taxe fixe sau limitarea lor.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5