Astăzi, preşedintele CJ, Radu Moldovan, face 50 de ani ! În ceas aniversar a primit titlul de Cetățean de onoare al comunei Leșu!

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Primaria și Consiliul Local Leșu au organizat cea de a 50-a ediţie a la Festivalului Interjudețean de folclor „Rapsodia trișcașilor“.
Evenimentele au debutat sâmbata, la primărie, cu Cenaclul literar „Anton Coşbuc” şi lansari de carte Veronica Oșorheian, Elisabeta Lușcan, Ioana Precup, Antonia Olimpia Perseca.
A urmat la scenă evenimentul 100=50+50, Premierea a 50 de cupluri cu 50 de ani petrecuţi împreuna. Un momente cu totul emoţionant oamenii fiind în străbunul port, adevărata familie tradiţională cum a spus primarul Ioan Pop, care alături de viceprimar adu conferit diplome, flori, dar şi câte un plic cu bani.
65 de ani de viață, au fost sărbătoriți de vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Puica, pe scenă la Leșu, la ediția a 50-a a Rapsodiei Trișcașilor. "La multi ani cu sănătate și bucurii" i-a transmis întreaga comunitate prin primarul Ioan Pop, consilierul judeţean Nicolae Lupşan, arhitectul judeţului Radu Săplăcan, viceprimar.
Evenimentele prezentate de Menuţ Maximinian, jurnalist, om de radio şi televiziune, au adus pe scenă, sâmbătă: Ansamblul folcloric „Rapsodia Trișcașilor” - Leşu, alături de Mărioara Dragotă, Ansamblul folcloric „Plai de Romanați” - Dobrosloveni, Olt, Ansamblul folcloric „Învârtita Dorului” - Vaideeni, jud Vâlcea, Ansamblul folcloric „Flori dumitrene” - Dumitra, Ansamblul folcloric „Opincuța” Glodeni, Republica Moldova.
Duminica, zeci de militari au fost prezenţi la Ceremonial militar și religios de comemorare a eroilor. 
Au onorat ediţia aniversară Emil Radu Moldovan – preşedintele Consiliului Judeţean, col. Mircea Gologan, comandantul Brigăzii Mecanizată, ministrul Românilor de Pretutindeni – Natalia Intotero,  deputaţii Doina Pană şi Daniel Suciu, subprefectul Ciprian Ceclan,  consilierii judeţeni  Dan Birişiu şi Grigore Sas, primarii din Şerpeni (Republica Moldova) – Elena Nicolae (cu care comuna Leşu s-a înfrăţit),  din Vaideeni – Daniel Băluţă,  din Parva – Ioan Strugari, din Ilva Mică – Aurel Horea,  vicepreşedintele Federaţiei Naţionale de Folclor – Lucian Stroe.   
A urmat un moment emoţionant. Preşedintele CJ a fost desemnat la ediţia a 50-a a sărbătorii leşenilor şi la 50 de ani de viaţă cetăţean de onoare al comunei Leşu. "Când s-a născut preşedintele au cântat trişcaşii " a spus deputatul Doina Pană.
Ministrul Intotero Natalia Elena a completat: "Judetul Bistrita Nasaud cu farmecul sau aparte: ospitalitate, traditii si credinta".
Deputatul Daniel Suciu: "O zi de suflet în Leșu! A 50-a ediție a Rapsodiei Trișcașilor, onorul dat eroilor satului și o reîntâlnire cu trișcașul Drevici, ce acum câțiva ani îmi arăta măiestria în vârf de munte și abia am așteptat să ne reîntâlnim. Felicitări Radu Moldovan pentru onoarea oferită de această frumoasă comunitate, felicitări echipei condusă de Nicu Lupșan și Ioan Pop, respect celor ce păstrează tradiția la poalele muntelui! Ne-am bucurat împreună cu colega mea Doina Pană și ministrul Natalia Intotero, cu primarii din zonă și cu oaspeți din țară și Republica Moldova de un moment de românism autentic. Și evident că m-am bucurat și de revederea cu micii rapsozi ai Sîngeorzului, aranjați ca de sărbătoare".
Laudaţio pentru acordarea titlului pentru Radu Moldovan a fost făcut de viceprimarul Radu Todică:
Laudaţio la acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al comunei Leşu, preşedintelui Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud,
Domnul Emil Radu Moldovan
Spiritualitatea românească se oglindeşte în sufletul celor ce îşi iubesc, cu adevărat ţara. În anul Centenarului Marii Uniri credem că este de datoria noastră să promovăm reperele în ceea ce priveşte patriotismul, să fim alături de cei care aduc în faţa noastră comori din lada de zestre a neamului nostru şi o promovează atît în ţară, cât şi în străinătate. A avea cultură este identic cu a fi educat, a-ţi cunoaşte rădăcinile, identitatea, preşedintele Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, fiind un model al păstrării şi valorificării a tot ceea ce are mai frumos judeţul nostru, atât acasă, cât şi prin proiectele pentru românii din afara graniţelor. Bogăţiile care reprezintă identitatea noastră, cei doi stîlpi- Credinţa şi Tradiţia, firul care ne leagă de pământul natal, de acel colţ de lume în care părinţii ne-au modelat personalitatea, făcându-ne oameni între oameni sunt ca un testament pentru personalitatea ce azi avem bucuria de a fi alături de noi.
Dragostea pentru vatra străbună se vede concret şi prin proiectele inteprinse atât în Parlamentul Romaniei, ca deputat, în şi în Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, ca preşedinte.
În cei 6 ani de când conduce destinele judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a adus proiecte de ap+roape un miliard de euro, fiind cea mai mare sumă din istoria noastră, judeţul fiind astfel printre cele mai dezvoltate din ţară.
Faptele bune rămân nemuritoare. Recunoaşterea unei comunităţi este un gest firesc pentru un om care a făcut ca legătura noastră cu lumea să fie una adevărată, făcând din cărarea noastră un drum pe care să trecem într-o altă etapă a vieţii, una în care bunăstarea să fie cu adevărat europeană. Îi mulţumim pentru toate aceste lucruri, pentru faptul că mereu a fost alături de comuna leşu, iar acum, în ceas de sărbătoare, când Rapsodia trişcaşilor are 50 de ediţii, iar numărul acestora se identifică cu numărul anilor pe cu care Bunul Dumnezeu l-a binecuvântat, mîine fiind ziua de naştere a domniei sale, considerăm că este firest gestul nostru de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare al comunei Leşu, preşedintelui Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud, Domnului Emil Radu Moldovan. Este omul care a făcut cel mai mult pentru coumitatea noastră. Vă mulţumim şi vă dorim mulţi ani cu sănătate !
Apoi titlul a fost acordat de primarul Ioan Pop, alături de un tablou făcut din flori cu cifra 50 adus de cei mai mici leşeni.
"Astăzi am trăit una dintre cele mai frumoase clipe din viața mea: am primit din partea unor copilași minunați un tablou cu vârsta care o împlinesc azi și titlul de Cetățean de onoare al comunei Leșu! M-a emoționat foarte mult, m-a bucurat în egală măsură și m-a făcut să realizez că toate sacrificiile care le-am făcut de-a lungul vieții mele nu au fost în zadar! Faptul că dintr-o postură administrativă poți schimba în bine viața oamenilor simpli mi se pare cel mai frumos cadou care îl poți primi de la viață! Mulțumesc prieteni și oameni dragi din Leșu pentru onoarea care mi-ați făcut-o azi" a spus preşedintele Radu Moldovan.
După Tulnicaresele din Avram Iancu - Alba, au urmat formații de fluierași din Leșu, Sîngeorz-Bai, Prundu Bîrgaului, apoi ansamblul din Glodeni - Republica Moldova, Grupul folcloric „Șezatoarea Clujului”, Ansamblul folcloric „Plai de Romanați” - Olt, Ansamblul folcloric „Arcanul” - Suceava şi Ansamblul profesionist „Dor Românesc”.
Soliști instrumentiști: Alin Fodorca, Marian Bora, Ilie Cristea. Soliști Vocali: Ionela Dragota, Ioana Leonte, Victoria Suciu, Anton Todica, Marioara Dragotă, Marioara Precup, Elisabeta Guzu, Călin Bratianu, Leontina Pop, Ovidiu Homorodean, Vladuța Lupău, Domnica Dologa, Mirela Petruş, Oana Matei, Veronica Bălan, Cristina Retegan, Anamaria Mihăilă, Ionuţ Candrea, Aurelia Leonte, Ionuţ Suciu, Adriana Leonti, Andra Sîiu.
Pe scenă a urcat şi poetul popular Grigore Guzu cu o poezie despre ceea ce înseamnă vatra satului de altădată.

Evenimentul a fost încheiat prin mesajul primarului Ioan Pop şi a consilierului judeţean Nicolae Lupşan, care le-au mulţumit oamenilor că împreună au reuşit să facă o ediţie de excepţie, amintindu-se încă o dată că Leşu este una dintre cele mai frumoase şi dezvoltate comune din ultimul timp. Apoi, pe acordurile „La mulţi ani!”, Menuţ Maximinian, împreună cu conducerea comunei şi sutele de spectatori  au dat startul artificiilor care au strălucit pe bolta localităţii.
    Pentru tot ceea ce au realizat, primarul Ioan Pop, viceprimarul Radu Todică, alături de întreaga echipă de la Primărie şi Consiliul Local, dar şi consilierul judeţean Nicolae Lupşan (directorul şcolii), merită toate felicitările noastre.
..................
Proiecte 2012-2016: valoare totală: 27.575.023 lei (6.3 milioane euro)
- Realizare Plan Urbanistic General.
-Extindere energie electrică: Zona Carieră-7 familii, Blidar- 8 familii, Ierboasa-3 familii, Blidirel-2 familii
-Extinderea rețelei de iluminat public-36 de lămpi.
-Achiziție Centrală termică.
-Extindere energie electrică, stație de epurare, clorinare și stație de transfer.
-Pod peste râul Leșu,
- Pod stație de epurare
- Dezvoltarea și Modernizarea infrastructurii: străzile Lescior (2.6 km) și Fața de Sus (0.64 km)+ 3.2 km străzi
-Modernizarea infrastructurii forestier (7,3 Km).
- Modernizare Drumului Județean 172 C, Ilva Mică (5 km).
PROIECTE 2016-2020
Valoarea totală: 40.1 milioane lei (8.6 milioane euro)
I. Fonduri europene
1. Modernizarea infrastructurii rutiere locale în comună (6.2 km)- 5.3 milioane lei – în implementare
2. Modernizarea infrastructurii rutiere agricole în comunele Leșu și Poiana Ilvei (13.7 km)- 5.5 milioane lei – în implementare
3. Modernizarea infrastructurii rutiere forestiere în comună (10.7 km)- 8.4 milioane lei- în implementare
4. Amenajare amfiteatru- 791.000 lei- proiect aprobat
5. Capelă mortuară în comună- 44.000 lei – proiect aprobat
6. Construire grădiniță cu program normal în sat Lunca Leșului- 2.1 milioane lei- în implementare
7. Reabilitare cămin cultural- 2.6 milioane lei- în implementare
II. Guvernul României
1. Modernizare străzi rurale în comună- 5.1 km- 4.5 milioane lei- în implementare
2. Asfaltare strada Leștior- (2.4 km), Fața Satului (0.6 km)- 1.1 milioane lei- finalizat
3. PUG- 104.000 lei- proiect aprobat
4. Modernizarea și extinderea sistemelor de iluminat public- 1.9 milioane lei- proiect aprobat
5. Cadastru General- 160.000 lei- în implementare
III. Bugetul Local
1. Construire trotuar în comună- 810.000 lei- proiect aprobat
2. Drum de acces la școala din Leșu- 47.000 lei- finalizat
3. Studii de fezabilitate- 70.000 lei – proiect aprobat
IV. POIM 2014/2020 (2023)- 6.7 milioane lei
1. Apă: extindere rețea de alimentare cu apă (7.27 km)
2. Canalizare: investiții în reabilitarea celor 4 stații de pompare apă

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5