Ascultând Pastorala de Sfintele Paști, la Budești

Prof. Augustin Rus

   Ca în fiecare an, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Î.P Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, adresează credincioșilor un cuvânt de învățătură, cunoscut și sub numele de Pastorală.

   Anul acesta, Pastorala a avut o temă mai aparte – „Icoana-fereastră spre raiul Învierii”, temă ce i-a permis Î.P Andrei să facă la începutul ei observații pertinente asupra lumii contemporane care în mare parte este dependentă de televizor, telefon mobil, internet, tabletă etc. și alocă tot mai puțin timp comunicării directe cu cei din jur, lecturii, sportului, plimbărilor, meditațiilor, mersului la biserică, etc. Și dacă în condițiile în care o lume virtuală subjugă tot mai mult omul zilelor noastre, dacă acesta poate să acorde o anumită atenție și icoanelor care îl reprezintă pe Domnul Hristos, pe Maica Domnului, pe toți sfinții, acesta este un lucru foarte bun deoarece privindu-le ne transpunem într-un spațiu cu o semnificație mai deosebită și cu ferestre spre raiul nemuririi. În biserica ortodoxă, iconarii și pictorii bisericești au pictat în interior și uneori și în exterior icoane ori compoziții tematice care parcă ne îndeamnă la iertare, pace, bucurie etc. Cu aceste imagini trebuie să rămânem, nu cu acelea care pot deveni păcătoase și care ne deschid ferestre spre iad.

   Îmbogățiți spiritual, creștinii adunați în număr foarte mare în Biserica ortodoxă din Budești, adeverind parcă la nivel local, previziunile minților luminate de la sfârșitul secolului XX, că „secolul XXI va fi un secol religios, sau nu va fi deloc”, au plecat la sfârșitul slujbei religioase la casele lor, unde pe mese, la majoritatea familiilor erau puse bucate alese,cozonac, pască, prăjituri, ouă roșii, vin , etc. chiar dacă în perioada Postului Mare nu „și-au învins trupul” ori au urcat puțin pe scara credinței frumos descrisă de ilustrul teolog I. Scăraru.

   În lumea satului, puține sunt familiile care să nu aibă în casă icoane cu Iisus Hristos, cu Maica Domnului, cu diferiți sfinți, icoane în fața cărora spun o rugăciune ori își fac o sfântă cruce . Poate la îndemnul Î.P Andrei, ele vor fi privite de acum încolo și ca ferestre spre raiul Învierii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5