Artişti de marcă s-au prins în joc la Vergelul de la Agrieşel

Primăria şi Consiliul Local Târlişua, Centrul Judeţean pentru Cultură, Căminul Cultural Târlişua şi Asociaţia Perpetum Artis Agrieşel i-au invitat pe locuitorii de la poale de Ţibleş la cea de-a XIII-a ediţie a tradiţionalei manifestări „Vergelul la Agrieşel”. Evenimentul, care s-a derulat în sala de festivităţi a şcolii primare, a fost deschis de primarul Vlăduţ Purja, care i-a îndemnat pe săteni să nu-şi uite obiceiurile, vorba şi portul, felicitând-o pe în acelaşi timp pe învăţătoarea Floarea Pop pentru faptul că duce frumuseţea acestor meleaguri, ca un ambasador, la toate evenimentele din ţară, unde grupul „Glanetaşul” este invitat. În prezentarea artistului Grigore Sâmbouan, fiu al locului, au adus voia bună în faţa unei săli arhipline invitaţi de marcă, amintind aici pe Ana Ilca Mureşan, Maria Golban Şomlea, Maria Butilă, dar şi părintele Cristian Pomohaci, care au conturat o atmosferă de neuitat pentru cei prezenţi la eveniment. La eveniment au fost prezenţi sociologul Florin Vasile Şomlea şi Ancuţa Aron Vârtic, fiica regretatei realizatoare Radio Cluj-Codruţa Aron Vârtic.
Taraful tradiţional din cadrul ansamblului „Dor Românesc”, coordonat de Emilian Coruţiu, a însoţit cântecul artiştilor Domnica Dologa( apreciată pentru autenticul cântecelor) , Anuţa Motofelea şi Ioachim Spânu, oamenii prinzându-se în joc alături de invitaţi. Nu au lipsit soliştii locului, prezenţi prin vocea Eugeniei Horoba şi a Crinei Zegrean. Veniţi la Vergel cu mâncare şi băutură de acasă, oamenii, conform tradiţiei, s-au aşezat la masă, au mâncat, au jucat, au strigat, în acompaniamentul tarafului tradiţional „Glanetaşul” condus de Dănuţ Rus, până în zori, la ora 5.
Coordonatorii evenimentului – Floarea Pop şi Ionuţ Pop (director Căminul Cultural Târlişua) - adresează mulţumiri primarului Vlad Purja pentru sprijinul acordat în buna desfăşurare a Vergelului, prin partea financiară, directorului CJC BN, Gavril Ţărmure, pentru implicarea pe care a avut-o la această ediţie a festivalului, artiştilor de la „Dor Românesc” – „pe care-i asigurăm de toată preţuirea noastră”, precum şi oamenilor cu suflet mare care au sprijinit evenimentul cu donaţii, viceprimarul Florin Pop, Ana şi Ştefan Negrean – Târlişua, iubitori adevăraţi ai obiceiurilor şi tradiţiilor populare, Ştefan Perhaiţă – fostul primar, părintele Timoftei Găurean – Agrieş, Ioan şi Lucreţia Pomohaci – Târlişua, Constantin Rus, Lucreţia Gherghel, Aurel Mureşan, Ludovica Perhaiţă – Argieş, celor care au ajutat la servirea bucatelor, Florin Horoba – consilierul primarului, Maria Cristina Gherghel – „Glanetaşul”, precum şi tuturor locuitorilor care au fost prezenţi la spectacol şi joc, în număr foarte mare.
Sărbătoare uitată astăzi, Vergelul se mai ţine doar la Agrieşel, în vremurile trecute acest joc fiind nelipsit de sărbători în toate satele de pe Valea Ţibleşului. Floarea Pop are meritul de a readuce în atenţia noastră frumuseţea tradiţiilor de altădată, motiv pentru care merită respectul nostru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5