Aquabis a parafat contractul de asistenţă tehnică pentru a doua etapă a Master Planului de apă şi canalizare

Preşedintele Moldovan: Peste 98% din locuitorii judeţului vor avea acces la apă potabilă

Ing. Ion Şandru, directorul general al Aquabis, şi Marian Constantinescu, reprezentantul asocierii SC TPF CPproject SRL – Compania de Consultanţă şi Asistenţă Tehnică (CCAT) – Getinsa-Payma SL, au parafat contractul de asistenţă tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Bistriţa-Năsăud în perioada 2014-2020. Nu mai puţin de opt asocieri cu 40 de firme au participat la licitaţie pentru adjudecarea acestor servicii.
Valoarea contractului, care se va derula pe o perioadă de 5 ani şi 10 luni, este de 22.037.224,47 lei (5 milioane de euro), acesta fiind finanţat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM).
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a menţionat în cadrul evenimentului, că acest contract prevede două etape.
„Ne interesează foarte tare prima etapă, care înseamnă studii, documentaţii, cu prezenţă în teren, ridicări topo, inventarierea tutoror necesităţilor şi scrierea cererii de finanţare. În acest contract, avem asistenţă tehnică de la început şi până la final. (...) Pentru prima etapă durata contractului este de 10 luni. Vom încerca ca până în aprilie să avem deja partea de teren, de desene, de ridicări topo finalizată, iar undeva spre începutul verii să ne prezentăm cu cererea de finanţare, care va fi verificată de Comisia Europeană, de Autoritate de management etc. Cu ajutorului celui de Sus şi a oamenilor care vor lucra, eu sper ca din finalul verii 2016 să începem achiziţiile, iar cel mai târziu în 2017 să înceapă lucrările”, a explicat preşedintele Moldovan.
La finalul implementării etapei a doua a Master Planului de apă și canalizare, în anul 2020, va fi „rezolvată definitiv” problema foarte complicată a alimentării cu apă, mai ales pentru zona de Câmpie, în sensul că 98% din populația județului va avea acces la rețele de apă curentă și 75% din populația județului va avea acces la rețele de canalizare. Pentru reţelele de canalizare, vor rămâne doar cătune, localităţi cu aglomerări mai mici de 2000 de persoane, unde asemenea investiţii nu se pot amortiza în timp, aici fiind aşteptate intervenţiile autorităţilor locale, fie cu fonduri europene, fie prin programe guvernamentale.
În total, vor fi realizate reţele de distribuţie şi aducţiune de apă pe o lungime de 804 kilometri, şi reţele de canalizare cu o lungime de 269 kilometri. Valoarea estimată a investiţiilor prioritare propuse pentru finanţare în perioada 2016-2020 este de aproximativ 636.817.583 lei fără TVA (aproximativ 145 milioane de euro).
Practic, vor fi făcute investiţii în toate unităţile administrativ teritoriale, inclusiv în zonele turistice, şi ne referim la Colibiţa sau Piatra Fântânele.
***
În ceea ce priveşte etapa 1 a Master Planului de apă şi canalizare, până la 31 decembrie 2015, vor fi finalizate 6 din 7 contracte de lucrări, în valoare totală de circa 60 de milioane de euro.
Contractul de lucrări 6, executat parțial (12%), care vizează lucrări la Sângeorz-Băi, Maieru, Salva, Rebrișoara, Năsăud și Telciu, va fi fazat pe Programul Operaţional de Infrastructură Mediu 2014-2020.
La finalul acestui an, aproximativ 73% din populația județului va fi racordată la rețele de apă curentă și 58% la rețele de canalizare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5