Aproape 6 milioane de euro, investite la Căianu Mic: şcoli, cămin cultural, infrastructură rutieră, reţea de apă

Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, alături de președintele Asociației Comunelor din Bistrița-Năsăud, Romeo Florian, au ajuns în „una dintre cele mai bine gospodărite comunități din județul nostru”, şi anume la Căianu Mic.

„Aici, îl avem partener de nădejde în proiectele de dezvoltare a comunității locale, pe cel mai tânăr primar din România, Paul Știr! Tinerețea nu este o virtute de sine stătătoare, dacă nu este susținută de determinare și multă muncă, iar Paul a demonstrat că se luptă pentru ca oamenii din Căian să aibă condiții europene de trai! Am vizitat șantierele mai multor investiții pentru care atât eu, cât și domnul primar Romeo Florian am luptat alături de Paul Știr, ca ele să prindă viață”, spune preşedintele Emil Radu Moldovan.

Nu mai puţin de şapte – număr care spune multe – proiecte are în derulare primarul Paul Ştir, care vizează atât infrastructura şcolară şi aşezămintele culturale, cât şi infrastructura rutieră şi cea de apă.

„Fără a pune în calcul investițiile directe ale Primăriei Căianu Mic, în total, doar în ultimii doi ani, din fonduri guvernamentale, din fonduri asigurate de Consiliul Județean sau din fonduri europene în această comună s-au investit peste 5,8 milioane de euro.

Dar, această sumă nu spune nimic, dacă nu ne gândim la beneficiile și oportunitățile de dezvoltare economică a cetățenilor din această localitate. Una dintre cele mai mari satisfacții sunt multumirile primite din partea oamenilor simpli, care văd că și pentru problemele lor există soluții. Din acest motiv fac politică și administrație și sunt dispus să lupt atât cât voi putea, pentru a face viața oamenilor din județul nostru, cel puțin, un pic mai bună”, transmite şeful administraţiei judeţene.

 

Şcolile – o prioritate a administraţiei de pe Valea Ţibleşului

Reabilitarea şi modernizarea Liceul Tehnologic ”Ion Căian Românul” este o investiţie de aproximativ 1,3 milioane euro, care se va încheia în primăvara anului 2016. În fapt, dincolo de lucrările de construcţii, unitatea va fi tilitată complet cu mobilier şcolar, dar şi cu echipamente IT. De asemenea, vor fi amenajate parcările şi curtea şcolii.

 Un alt proiect vizează modernizarea Şcolii Gimnaziale Dobric, imobil care ajunsese într-o stare avansată de degradare. Această investiție presupune lucrări de modernizare și de reabilitare a 8 săli de clasă și a spațiilor administrative aferente, modernizarea și punerea în funcțiune a grupurilor sanitare și asigurarea de dotări cu mobilier și alte obiecte necesare desfășurării actului educațional.

Potrivit informării de presă, vorbim despre peste 250.000 euro, bani care vor fi investiţi la şcoala din Dobric.

 

Centru civic, în proximitatea Căminului cultural din Căianu Mic

O altă realizare importantă pentru comunitatea din Căianu Mic, sprijinită, de asemenea, cu fonduri din bugetul Consiliului Județean, este reabilitarea Căminului Cultural din Căianu Mic și amenajarea de spații de joacă și a unui părculeț în centrul comunei. Valoarea totală a investiției este de circa 350.000 lei (100.000 euro), însă peste 3500 de oameni vor avea acces la un cămin cultural modern.

 

         În decembrie, recepţie finală la drumul Dobric-Ciceu Poieni

Proiectul de asfaltare a drumului comunal 37 (Dobric - Ciceu Poieni), pe o lungime de 8,3 km, se apropie de final, în luna decembrie urmând să fie programată recepţia finală.  Pe lângă partaea carosabilă, prin proiect au fost fost prevăzute și rigole carosabile, acostamente și podețe de acces la fiecare gospodărie.

„Prin această investiție de peste 6,2 milioane de lei (circa 1,4 milioane de euro), susținută de Guvernul României și Consiliul Județean, peste 500 de oameni au acces la infrastructură rutieră de calitate”, susţine administraţia judeţeană.

 

Aproape 500 de gospodării, racordate la reţeaua de apă

Mai mult, prin intermediul Master Planului de apă și canalizare,  implementat de Consiliul Județean, până la finalul lunii noiembrie, 475 de gospodării din Căianu Mic și Căianu Mare vor fi racordate la rețeaua de apă curentă. „Legat de această investiție nu pot avansa o sumă exactă, dat fiind faptul că investiția este cuprinsă în contractul de lucrări numărul 4, care prevede realizarea de rețele de apă și canalizare în zona orașului Beclean. Cu toate acestea, pot avansa o sumă aproximativă pentru investiția de care vor beneficia peste 1500 de oameni din comuna Căianu Mic, și anume, aproximativ 1 milion de euro”, spune preşedintele Radu Moldovan.

Nu în ultimul rând, merită menţionate proiectele de amenajare a unor pâraie necadastrate, ştiute fiind problemele cu care şi această comunitate s-a confruntat acum aproape un deceniu. Prin accesarea unor finanţări europene, autorităţile locale au reuşit să regularizeze un număr de 7 pâraie necadastrate (2 în Dobric, 4 în Căianu Mic și 1 în Căianu Mare), cu o lungime totală de 14 km, o investiţie de  1,5 milioane de euro, care se va încheia în acest an. Lucrări de regularizare sunt făcute şi pe pârâul Valea Pietricelei, în satul Ciceu Poieni, cu o valoare totală de peste 250.000 euro. Proiectul prevede construcția a 2 baraje pentru decantarea aluviunilor, 230 metri liniari canal betonat carosabil și 260 metri liniari zid de protectie din gabioane.

Comentarii

13/11/15 10:59
Ion

Cum poti face bani! Oferim tuturor, in premiera absoluta, un exceptional curs care va invata cum poti face bani! Cursul este absolut GRATUIT si va invata simplu si rapid cum poti face bani! Trebuie sa aveti calculator, conexiune la internet, cunostinte minime de lucru cu documente word si pdf. Cereti acum detalii la adresa de email: [email protected]

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5