Aplauze italiene pentru România

Agitaţie mare în Peninsulă.Peste o sută de oraşe anunţă manifestări ample antiromâneşti. La televiziune apar statistici în care românii sunt pe primul loc în actele de criminalitate, jaf şi violuri. Majoritatea celor care comit astfel de acte condamnabile sunt ţiganii pe care noi, prin bunăvoinţa unor înalţi politicieni, i-am înnobilat la categoria de rromi. Nu am nimic cu această etnie . Sunt şi printre ei oameni de treabă care-şi văd de rostul lor. Mulţi însă ajunşi în occident se dedau la fapte antisociale iar aici, nu li se spune pe nume – ţigani. Ei vin din România şi atunci eticheta este plasată : români. Poate că este vremea ca autorităţile române să se mai mişte iar acolo unde anumiţi cetăţeni nu sunt în stare să-şi respecte ţara, să respecte civilizaţia şi convieţuirea normală europeană, să aplice măsuri restrictive chiar cu riscul că mai pierd ceva voturi. Avem nevoie de solidaritate, toleranţă dar şi de educaţie. Ori educaţia începe de acasă. Într-o astfel de atmosferă, un grup de artişti români şi-au propus să ajungă în Italia şi să încerce să prezinte adevărata faţă a României şi a românilor, să pledeze artistic pentru solidaritate şi toleranţă.

Am plecat aşadar spre Italia. Punctul nostru ţintă a fost Regio Calabria – Castrovillari, un oraş de mărimea Bistriţei aşezat la poalele Apeninilor care an de an organizează o manifestare internaţională cunoscută : Carnaval şi Festival de folclor. Anul acesta ( 2009) a însemnat marcarea ediţiei cu numărul 24.

Ansamblul „ Cununa de pe Someş” şi Teatrul de păpuşi „ Alexandru Misiuga” – formaţii ale Centrului Cultural Municipal Bistriţa au reprezentat România la această amplă întâlnire internaţională alături de formaţii din Senegal, Brazilia, China şi Italia. Care alegorice de dimensiuni uriaşe au defilat pe străzile oraşului în ritmul muzicii italiene, asiatice, afro-braziliene dar şi româneşti. Mărturisesc c-am avut emoţii la prima noastră apariţie scenică. Jocul păpuşarilor însă şi atmosfera creată de folclorişti i-a adus repede pe italieni de partea noastră. În fiecare dimineaţă copiii de aici aşteptau cu nerăbdare întâlnirea cu personajele din poveşti : ursul, capra cu trei iezi, lupul, vulpea, Scufiţa Roşie, prinţesa, iepuraşul, magicianul dar şi cu cei doi clovni care animau întreaga stradă. Apoi, la final, părinţii şi copiii se prindeau în horă cu dansatorii „ Cununei de pe Someş”, în ritmurile marcate de orchestra profesionistă, condusă admirabil de doamna Elvira Botoş. Prezenţa noastră la slujba religioasă de la Catedrala din Castrovillari a fost de asemenea bine marcată. Predica s-a axat pe tematica toleranţei, solidarităţii a înţelegerii şi a păcii. Din nou orchestra i-a cucerit pe italieni cu o piesă religioasă românească interpretată în biserică. Întâlnirea cu autorităţile din Castrovillari mi-a oferit prilejul de a vorbi despre cultura românească şi despre mesajul cu care am venit în Italia. În aceeaşi idee primarul oraşului ne-a mulţumit pentru spectacolele noastre extraordinare şi pentru posibilitatea ca publicul italian să ne cunoască în adevărata noastră esenţă.

Gânduri la fel de frumoase au exprimat directori ai unor firme de turism şi conducători de grupuri folclorice. Ca o recunoştinţă a evoluţiei noastre aici la Castrovillari, preşedintele Festivalului din Agrigento ne-a invitat să participăm în luna august 2009 şi în luna februarie 2010 la o serie de manifestări internaţionale din Sicilia . Deosebit de bine primite au fost cărţile scriitorilor bistriţeni traduse în limba italiană şi revista „ Conexiuni” a Centrului Cultural Municipal. A urmat spectacolul de Gală pe care l-am susţinut la Teatrul din Castrovillari. Sala arhiplină a aplaudat minute în şir evoluţia artiştilor români iar prezentatorul Galei, entuziasmat de evoluţia noastră, a prezentat un tablou amplu despre România şi originea noastră comună. Iată aşadar că în aceste momente de furtună, când în unele locuri se vorbea urât despre români, o mână de artişti bistriţeni culegeau aplauze pentru România. Poate că pentru unii pare o banalitate dar eu cred că a fi prezent într-un astfel de moment în Italia şi să-ţi reprezinţi cu cinste şi drag cultura naţională este un act de eroism. De aceea meritul artiştilor bistriţeni este cu atât mai mare cu cât şi-au înţeles foarte bine rolul de ambasadori ai culturii, ai înţelegerii şi prieteniei. Chiar dacă unele zile au fost foarte lungi, cu km de defilare, nimeni din grupul nostru n-a simţit oboseala. Ne întoarcem acasă cu simţul datoriei împlinite. Peste 30 de mii de spectatori ne-au aplaudat la scenă deschisă şi chiar au scandat numele României . Când scriu aceste rânduri suntem în drum spre casă. Am pornit la drum cu ansamblul „ Cununa” şi cu trupa „ Nichipercea”. Ne întoarcem cu

„ Cununa” şi cu trupa „ Alexandru Misiuga”. La plecare am aflat de trecerea în nefiinţă a omului de cultură Alexandru Misiuga, unul dintre fondatorii teatrului de păpuşi bistriţean . Am decis aici în turneu , cu toţii, ca teatrul de păpuşi să-i poarte numele. Şi iată că primele aplauze s-au primit aici în Italia. Parcă l-aş auzi pe Sandu cu glasul lui sfătos : „ Măi Dorele ! Da, au jucat bine fetele astea. Şi costumele au fost excelente !” Da, Sandule. Şi păpuşile şi „ Cununa” au jucat pentru tine. Formaţiile tale dragi ţi-au adus numele până în Apenini. Este omagiul nostru iubite prieten şi de acolo , de sus să veghezi la tot ce-ai clădit pentru binele neamului românesc.

Ne întoarcem acasă şi nimeni nu aşteaptă laude. Poate doar un simplu mulţumesc.

Dorel Cosma

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5