A apărut Anuarul Bârgăuan, publicaţia de cultură a Văii Bârgăului

Niculae VRĂSMAȘ

„Anuarul Bârgăuan” a fost conceput ca un periodic de știință, cultură, arte și literatură, dedicat arealului nord-est transilvan, cu privire specială asupra Țării Bârgaielor și a intrat în rândul revistelor de cultură în anul 2011, cu ocazia jubileului de 40 de ani al Simpozionului Cultural al Văii Bârgăului, ajungând în anul 2018 la nr. 8, odată cu împlinirea a 47 de ediții, neîntrerupte, ale simpozionului bârgăuan.
Tematica aleasă în acest demers cultural a fost comprehensivă și generoasă, lăsând o poartă larg deschisă unei multitudini de date care au fost cuprinse în următoarele titluri ale volumelor apărute până acum: „Despre Ţara Bârgaielor şi oamenii ei” (vol. I, 2011), „Bârgaiele în spaţiu şi timp… Exerciții de trecut cu privire spre viitor” (vol. II, 2012), „Repere bârgăuane” (vol. III, 2013), „Bârgaiele între istorie și prezent” (vol. IV, 2014), „Bârgaiele între trecut și viitor” (vol. V, 2015), „Bârgaiele la răscruce” (vol. VI, 2016), „Retrospective și perspective bârgăuane” (vol. VII, 2017), la care se adaugă numărul de față, intitulat „Centenarul Marii Uniri pe Valea Bârgăului”, lucrările fiind coordonate și organizate în aceeași structură, cu scopul realizării unei acțiuni utile cunoașterii Ținutului Bârgăuan, accentuându-se asupra sărbătoririi Centenarului Marii Uniri și în speranța continuării acestui anuar în viitor.
Considerat drept un necesar act de cunoaștere a civilizației, sub aspect spiritual și material, a locurilor și oamenilor acestui minunat ținut românesc, păstrător de datini și tradiții, cu o istorie multimilenară mai puțin cercetată și prea puțin cunoscută, „Anuarul Bârgăuan” și-a propus publicarea lucrărilor prezentate, anual, în cadrul Simpozionului Cultural al Văii Bârgăului, începând cu ediția 40, din 2011, dar și a lucrărilor susținute la edițiile din anii anteriori, pe măsura posibilităților de recuperare ale acestora, în paralel cu alte materiale prezentate direct la redacție, precum și a unor lucrări interesante, referitoare sau tangente arealului, afine scopului cultural propus, preluate din unele publicații, cu specificarea surselor.
Despre primul volum publicat, poetul Aurel Rău afirma că: „Am răsfoit cu plăcere Anuarul Bârgăuan (Anul 1, Nr. 1, 2011), volum cu un cuprins bogat şi divers, grupând un număr mare de colaborări şi semnatari, oameni de cultură, scriitori, profesori, cercetători în arhive, texte acoperind domenii ca istorie, etnografie, învăţământ, economie, literatură şi arte, topografie, creaţie populară, unele dintre ele foste comunicări ştiinţifice sau abordări cu alte prilejuri publice, totul preluat în cunoştinţă de cauză, realizat sub îngrijirea şi cu o mare dăruire sufletească şi cu un Cuvânt înainte de Niculae Vrăsmaş. Acest gest editorial e unul reprezentativ şi prin recurs la modalităţi şi forme revuistice şi publicistice diverse, studiul ştiinţific sau monografic, articolul aniversar sau evocativ, profilul de scriitor, interviul şi reportajul, recenzia, fotografia cu portrete şi port popular şi formaţii artistice şi peisaj.”…( )… „Evident, un astfel de început ar trebui continuat. Cu o preocupare sporită pentru o construcţie concertantă şi o problematică specifică. Eventual cu fixări pe rubrici (câteva s-au şi conturat), care să permită o cuprindere mai conformă cu exigenţele şi cerinţele unei publicaţii periodice. Situaţie în care şi-ar avea rostul ei şi constituirea unui comitet de redacţie, care să se implice atât în arhitecturarea sumarelor, cât şi în lărgirea cercului de colaboratori, inclusiv la personalităţi din întreaga ţară, care au o tangenţă cu istoria sau locurile fostei plase Bârgău, cum şi ale întregului judeţ Bistriţa - Năsăud.”
Cele propuse de poetul Aurel Rău s-au pus parțial în aplicare, începând cu numărul actual, urmând a continua în anul viitor, prin „constituirea unui comitet de redacţie, care să se implice atât în arhitecturarea sumarelor, cât şi în lărgirea cercului de colaboratori,”
Din păcate, în ultimul an, numărul celor interesați pentru participarea la Simpozionul Cultural al Văii Bârgăului, dar și al colaboratorilor la Anuarul Bârgăuan, a scăzut simțitor, dar s-au menținut și chiar au crescut varietatea și calitatea comunicărilor, datorate unor fii ai Bârgaielor, dar și din afara acestora, cercetători, scriitori, poeți și artiști, pasionați și atașați nu doar Țării Bârgaielor, cât și întregului ținut nord-est transilvan.
Menționăm în acest sens pe următorii participanți activi la lucrările simpozionului, ajuns la cea de a 47-a ediție, dar și a anuarului, ajuns în acest an la nr. 8: Pr. prof. Simion Cristea, senior editor Adrian Mănarcă, dr. Adrian Onofreiu, dr. Mihai Georgiță, Lect. Univ. dr. Ioan Bîca, prof. univ. dr. Vasile Dobrescu, dr. Dorin Dologa, col (r) Ioan Cordovan, prof. Dr. Vasile V. Filip, prof. și poet Olimpiu Nușfelean, Lect. Univ. dr. Lia Cioanca, Timea Melinda Darlacsi, prof. Călin Musteață, prof. Simona Simioanca-Retgan, prof. Ioan Șref, prof. Liviu Păiuș, prof. Ioan Seni, scriitoarea Virginia Brănescu, prof Zorin Diaconescu și alții.
Dintre cei care au contribuit în mare măsură și au participat în mod direct, la organizarea și desfășurarea simpozionului, în decursul anilor, un rol principal au avut Ioana Suciu, directoarea Căminului Cultural, Consiliile Locale și primarii comunei Prundu Bârgăului: Ilie Vlad, Ilie Avram și Doru Toader Crișan, alături de Fundația Culturală „Valea Bârgăului”, reprezentată prin subsemnatul, în calitate de președinte, organizator și moderator al lucrărilor simpozionului dar și redactor fondator al „Anuarului Bârgăuan”, la care am fost ajutat de profesorul scriitor Titus Wachsmann-Hogiu și profesorii Constantin Andrițoiu și Mircea Eliade Platon, până la trecerea lor în eternitate.
La sistematizarea datelor pregătitoare capitolelor din cadrul anuarelor antului au contribuit, în mod special, jurnalistul scriitor Menuț Maximinian și dr. în istorie Adrian Onofreiu, cărora le mulțumesc și pe această cale.
Volumul de față, al optulea, întitulat „Centenarul Marii Uniri pe Valea Bârgăului”, cuprinde numeroase și inedite lucrări, aparținând unor importanți specialiști în domeniu, cunoscători ai zonei, printre care și mulți tineri, pasionați de cunoașterea Țării Bârgaielor.
Am ales ca temă, la cea de a 47-a ediție a Simpozionului Cultural al Văii Bârgăului din acest an, aniversarea unui secol de la Marea Unire din 1918 și contribuția bârgăuanilor la realizarea și sărbătorirea acestui mare deziderat al poporului român, în aceste momente ale evoluției prin care trece omenirea, aflată la răscruce odată cu schimbarea de milenii, când trecutul este reevaluat, prezentul devine mereu altfel iar viitorul amenință cu radicale schimbări, naturale, geopolitice, economice dar mai ales culturale, fiind greu de prevăzut care este perspectiva Bârgaielor noastre în viitorul care ne așteaptă.
Anuarele au apărut la Editura,,Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca (director Vasile George Dâncu), sub egida Fundației Culturale,,Valea Bârgăului” (președinte Niculae Vrăsmaș), în cadrul unui proiect editorial girat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud (președinte Emil Radu Moldovan), prin Centrul Județean pentru Cultură (director dr. Gavril Țărmure) și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” (director Ioan Pintea), dar și cu sprijinul RAAL Bistrița (director general ing. Paul Ilieș), ICPE Bistrița SA (director general Grigoriță Vlad) și al Primăriei și Căminului Cultural din Prundu Bârgăului (primar Doru Toader Crișan și referent cultural Ioana Suciu), cărora le mulțumim și pe această cale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5