Anuţa Motofelea pregăteşte coşul de Paşti pentru sfinţirea bucatelor la biserică. Ce se va afla pe masa artistei ?

În satele năsăudene este obiceiul ca în noaptea de Înviere fiecare familie să ducă o traistă sau un coş cu produse pe care să le aşeze în faţa altarului pentru a fi binecuvântate de preot.

Şi la Arşiţa, de acolo de unde este Anuţa Motofelea, în Săptămâna Mare se făcea în cuptor pâinea, pasca, se vopseau ouăle şi se pregăteau fripturile pentru masa de duminică, în jurul căreia, după venirea de la biserică, se aduna întreaga familie. Pasca se plămădea din făină de grâu curat, aşa zisa făină de nula, mai albă decât faina de pâine, folosită la marile sărbători.  Era umplută cu brânză de vaci, apoi se ungea cu ou bătut şi se cocea în cuptor.

“În noaptea de înviere, ouăle roşii şi pasca se duceau în coşuri la biserică pentru a fi binecuvântate, iar la întoarcere pasca era frântă cu mâna într-un gest ritual şi era împărţită la toţi cei din casă. Din coşul cu bucate ce se sfinţesc,  preotul va „vămui”, luând pentru sine o păscuţă, un ou şi o bucată de slănină.  În coş poţi să pui şi o sticlă cu vin, dar şi alte preparate care apoi să fie aşezate pe masa familiei. Lumina  pe care o ţinem aprinsă în tot timpul săvârşirii sfintei Învierii o păstrăm  apoi cu cea mai mare sfinţenie peste tot anul, spre a o avea la îndemână şi a o putea aprinde la întâmplări primejdioase, precum când e ruperea vreunui nor de grindină, de vreo furtună mare, de fulger, tunet-şi trăsnet”.

Anuţa Motofelea îşi va petrece Paştele alături de soţ, copil şi de familie în tradiţia păstrată cu sfinţenie din moş strămoşi. „În ceas de Sfântă Sărbătoare urez cititorilor ziarului „Răsunetul” bucurie, sănătate, să nu uite să se adune la masa de Paşti. Să dea Domnul să aibă bucate alese pe masă, dar mai presus de toate, lumină în suflet”, a declarat Anuţa Motofelea.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5