Anul trecut, 21 de copii și-au găsit o familie. În primele 5 luni, alți 11 copii și-au cuncoscut părinții adoptivi

În anul 2016, legislația referitoare la domeniul adopției a fost modificată, noile prevederi fiind destinate facilitării identificării celei mai potrivite familii pentru copilul adoptabil precum și creșterii numărului adopțiilor. În noua lege și în normele de aplicare se regăsește o procedură specială care se adresează copiilor greu adoptabili, pentru a veni în sprijinul micuţilor care au  şansele cele mai mici de a fi adoptaţi (copii care au vârsta peste şapte ani, copii cu handicap, cu boli cronice, etc.).  În Registrul Național pentru Adopții există o  secțiune distinctă, care cuprinde profilul public al fiecărui copil care îndeplinește condițiile legale pentru includerea în categoria copiilor adoptabili.  Profilul public poate fi vizualizat de către familiile/persoanele atestate ca fiind  apte să adopte, la sediul DGASPC. Iată câteva aspecte menționate în profilul public al unui copil greu adoptabil, cu  domiciliul în județul nostru:

”Mă numesc I. și am vârsta de 2 ani. Sunt un copil unic, special, deși am anumite probleme de sănătate. Încă nu merg singur, nu vorbesc, vârsta mea mentală e mai mică decât cea cronologică. Am fost la medici și la psihologi, m-au consultat, m-au evaluat  și mi-au spus că sufăr de mai multe boli.

Lumea în care trăiesc e puțin diferită de a celorlalți. Mă deranjează sunetele puternice și atunci când le aud  îmi acopăr urechile. Cănd mă deranjează ceva, plâng puternic și încep să mă agit. Rar îi privesc în ochi pe cei din jur dar totuși am nevoie de atenția lor permanentă. Deși acum nu pot și nu știu răspunde la fel afectuozității care mi se oferă, sper ca în viitor, după multe ședințe de terapie, voi reuși să răsplătesc dragostea pe care o voi primi.

Nu înțeleg ce vorbiți și nici eu nu pot comunica cu voi, mânânc doar alimente pasirate. Nu rostesc încă niciun cuvânt, nu arăt părți din corp, nu păstrez mult un obiect în mână, jucăriile le ”ronțăi”.  Particip la un program de recuperare, unde, prin kinetoterapie și stimulare cognitivă, niște persoane minunate încearcă să mă însănătoșească. Mă străduiesc, însă progresele vin destul de greu. Eu sper că dacă voi munci suficient și voi avea susținerea celor dragi voi deveni cea mai bună variantă a mea.

Când emoțiile puternice mă învăluie, am impresia că le pot controla doar provocându-mi durere fizică. În aceste momente dificile, îmi mușc mâna sau îmi rup firele de păr. Din aceste motive,  e nevoie ca persoanele de îngrijire să mă supravegheze și să mă protejeze tot timpul.  Depind de adulți dar nu îi recunosc pe cei apropiați mie și nici nu îmi arăt preferința pentru aceștia. Undeva....într-un colțișor retras al sufletului meu există o licărire...e speranța că într-o zi, o familie iubitoare va deveni  cu adevărat ”a mea”, pentru totdeauna.”

Adopţia este un pas important în viața unei familii, un gest nobil, izvorât din dragoste pentru copii. Un copil adoptabil are nevoie de multă atenţie, răbdare, afecțiune,  încă din prima clipă în care își întâlnește părinții adoptivi.

La DGASPC Bistrița-Năsăud porţile sunt întotdeauna deschise. Biroul adopţii și postadopții beneficiază de un personal calificat, binevoitor, cu o mare disponibilitate pentru a oferi sprijin celor care doresc să adopte un copil.

Anul trecut, în Bistrița-Năsăud,  21 de copii au fost adoptați iar în anul curent,  16 copii și-au întâlnit părinții adoptivi.

2 Iunie este declarată Ziua Națională pentru Adopție, o zi deosebită, în care este  celebrată adopția, această procedură minunată, prin care familiile se formează, se întregesc. Cu această ocazie, adresăm cele mai bune gânduri, urări de sanătate, fericire și multe împliniri pentru toți copiii adoptați, cei care așteaptă să fie adoptați, familiile adoptive precum și pentru toți copiii din județul Bistrița-Năsăud. La mulți ani!

  Director general

Fontul Delia Claudia

 

Comentarii

05/06/17 10:57
Cititor

Este trist, dar niamnui nu-i trebuie un copil cu probleme medicale, ori din "origini" aiurea. Pe cei cu "probleme"... nu-i adopta decat strainii si cu siguranta ca vor face obiect al unor "banci de organe umane"... pentru " cineva anume "...
Ideal ar fi data o lege, prin care fiecare familie, sa nu aiba voie sa procreeze, decat numai controlat si proportional cu posibilitatile lor materiale si culturale de intretinere si educare al acestor copii ( ca in China ) , ca cei mai multi sunt "facuti" de "narozii" cu tot felul de dizabilitati si infirmitati transmisibile genetic , care n-au nici o "frana" ... stiti dvs unde ... si de categoriile traditionale de "fabrici de plozi " ( pocaitii si tzi.g.anii ... ori tot felul de sarantoci si puturosi, care din asta isi fac un mijloc de venituri obtinute gratis de la stat, adica din banii nostri publici ) . Ia sa nu le mai dea statul absolut nimic... si sa "crape" daca nu se pot intretine, sa vedeti daca mai face cineva "plodaraie" asa aiurea, sau ba... ! Copiii abandonati, nu provin decat efectiv din aceste categorii sociale ... Prea putini ajung "pe drumuri " din familii serioase, eventual daca le mor ambii parinti si efectiv nu mai au nici o alta ruda apropiata sa-i "preia"...
" Sistemul Social " , este cel care genereaza narozii, sarantocii si puturosii de toate soiurile, prin politica dusa , de a le da bani obtinuti fara nici un efort .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5