ANUARUL BÂRGĂUAN NR 7 – 2017

ANUARUL BÂRGĂUAN nou apărut (Ed ȘCOALA ARDELEANĂ – Cluj Napoca – 2017) fiind coordonat, îngrijit și prefațat de d-l ing. Niculae Vrășmaș, este cea de a 7-a revistă în serialul apărut anual și cuprinde articole de știință, cultură, artă și literatură, cu un cuvânt spiritualitate bârgăoană – redactor fondator fiind tot d-l ing. Niculae Vrășmaș.
Justificând cu semnificația pe care Nicolae Iorga o dădea cuvântului „țară”... „de entitate geografică, istorică, etnografică și social-culturală” consideră că este normal ca și ȚARA BÂRGAIELOR să aibă un specific spiritual aparte, care ar trebui studiat și conservat pentru a fi de exemplu urmașilor, care trăind într-o epocă a transformărilor rapide și mereu neprevăzute să știe de unde au venit și să-și respecte zestrea spirituală creată de înaintași. Cu un cuvânt să nu-și uite istoria și ȚARA BÂRGAIELOR are istoria ei spirituală, conservată în ultimii 7 ani în ANUARELE ce cuprind: „...o culegere de articole despre modalități și forme revuistice și publicistice diverse, studiul științific și etnografic, articolul aniversar sau evocativ, profilul de scriitor, interviul și reportajul, recenzia, fotografia cu portrete și port popular și formații artistice și peisaj.” (Aurel Rău pag. 7)
Volumul ANUARUL BÂRGĂUAN nr 7 cuprinde materiale documentare organizate in 7 capitole după cum urmează: „Cadrul natural al Țării Bârgaielor”, începând cu un cuvânt de cald patriotism local cuprins în articolul „Călimani, munții mei cei mai dragi”, scris de coordonatorul volumului, care, inginer geolog fiind s-a intors la pensie în țara de baștină, dăruindu-și toată energia micii sale patrii, căreia i-a construit și un locaș ca să-i servească de muzeu, realizat doar prin forțe proprii.
Cap II cuprinde „Istorie”, articole de interes local sau general, urmează „Etnologie și Folclor”, „Repere” (biserica, școala, tradiții, aniversări, Casa regală română, Panteonul personalităților), „Evocări”, „Bârgăul literar-artistic” și „Interviu”.
În interviul acordat d-lui Victor Știr autorul specifică faptul ca: „...materialele publicate în ANUARUL BÂRGĂUAN sunt scoase din cele prezentate la SIMPOZIONUL VĂII BÂRGĂULUI.
În susținerea acestui proiect editorial d-l ing Niculae Vrășmaș este sprijinit de către Consiliul Județean Bistrița – Năsăud (președinte Emil Radu Moldovan) prin Centrul Județean pentru Cultură B-N (director Gavril Țărmure) și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” ( director Ioan Pintea).
Pentru Niculae Vrășmaș bătălia aceasta culturală dusă în favoarea ținuturilor natale pare să fie o datorie de suflet, ceea ce se poate vedea și în citatul de pe ultima copertă, unde alături de cele două imagini fotografice reprezentând o stradă din Prundul de ieri și cel de azi, scrie: „Drumul copilăriei mele, cu imaginea încă neștearsă de goana vieții a unor vechi clădiri cu magazine și restaurantul „La Vrășmaș”, al unchiului meu Ion...îmi aduc aminte și de oamenii care au trăit aici, în această capitală a Bârgaielor, suferințe și bucurii, sau care doar au trecut pe acest „Drum Împărătesc”, denumit „Drumul Țării” de către localnici, care făcea legătura Transilvaniei cu Moldova, începând cu vremuri străvechi, într-o continuă transformare și modernizare (Niculae Vrășmaș)

Comentarii

12/07/17 10:07

Felicitări d-lui Vrăşmaş pentru tot ceea ce face!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5