Aniversarea unui an de funcţionare a Centrului Rezidenţial pentru Vârstnici „Sf. Zaharia şi Elisabeta” din Maieru

Sâmbătă, ca urmare a invitaţiei preotului paroh Dan Cismaş, am participat la festivitatea aniversării unui an de când acest Cămin funcţionează.
Centrul Rezidenţial pentru Vârstnici „Sf. Zaharia şi Elisabeta” din Maieru este administrat de către Asociaţia Filantropia Ortodoxă, filiala Bistriţa-Năsăud şi este rezultatul unui parteneriat încheiat cu Primăria Maieru. Directorul Centrului este părintele Dan Cismaş care are rangul de iconom, iar părintele Marius Pintican, directorul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă, filiala BN are rangul de iconom stavrofor pentru eforturile sale de ridicare a Centrului.
Centrul acesta din Maieru este unul modern, două persoane în cameră, baie proprie, televizor, capelă, sală de mese, sală de club, cabinet medical, curte frumoasă. Construcţia a fost realizată pe baza unui proiect european şi poate găzdui 25 de vârstnici.
S-a făcut Sfânta Liturghie de către un sobor de preoţi, în frunte cu secretarul eparhial, părintele Benedict Vesa. Trei gingaşe măicuţe de la mânăstirea Cormaia, venite cu duhovnicul lor, Nicodim Sângeorzan, au asigurat corul. Printre paricipanţi i-am văzut pe primarul teolog al Maierului, Vasile Borş, farm. Mirela Cârcu, prof. Doina Nichita, preoţii Paul Gavriloae, Iulius Mureşan, Lazăr Nichita, Gh. Ganea, Cristian Lupşan, Marian Şchiopoaie, Ioan Lăpuşte.
Interesantă şi plină de învăţăminte predica părintelui Benedict. „Un an de suferinţă, dar mai ales de mângâiere. Sf. Scriptură este, până la urmă, spovedania lui Dumnezeu. Lumea în care trăim este o şcoală în care învăţăm să iubim. Hristos şi-a asumat întreaga suferinţă. Suferinţa pe care noi o premergem nu mai este fără sens. Nu suferinţa, boala, moartea, au ultimul cuvânt. Suferinţa este şansa pe care ne-o dă Dumnezeu să învăţăm să iubim. Nu este suficient să ai milă asupra semenului, trebuie să şi-l miluieşti. Noi nu putem fi fericiţi dacă nu suntem împeună cu ceilalţi. Aici nu este vorba doar de un pat şi o mâncare caldă, ci este vorba de atmosferă, de comuniune spirituală. Realitatea se vede mai bine dintr-un ochi lăcrimând.”
Părintele Dan Cismş a arătat că „În Centru au fost 41 de beneficiari, unii au plecat pe la familii, alţii au plecat pe drumul veşniciei. Sunt aici persoane din Maieru, din judeţ şi din alte judeţe, nu sunt doar ortodocşi. Sunt 11 persoane care deservesc acest Centru măierean, toate din Maieru. Primarul Vasile Borş nu este numai un ctitor al Centrului, dar îi şi poartă de grijă.” De altfel, primarul teolog Vasile Borş a fost decorat anul trecut, la darea în folosiţă a Centrului, cu Ordinul „Sfinţii Martiri Năsăudeni”, de către IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Primarul Vasile Borş a spus, în cuvântul său, „Suntem datori unii faţă de alţii”, şi l-a citat pe Apostolul Pavel, „Să purtăm slăbiciunile celor neputincioşi.”Ne-a şi cântat cu vocea sa gravă, baritonală, deosebită.
Părintele Dan Cismaş a acordat Diplome de Onoare, părinelui Benedict, primarului Vasile Borş, doamnei farm. Mirela Cârcu, dr. Darius Silaşi şi angajaţilor Centrului, administratorul Dorel Negruşer, as. med. Irina Cârdan şi Reghina Mureşan, bucătărese Ana Bozga şi Stela Hădărău, infirm. Maria Berende, Ioana Croitor, Aurelia Praria, Paula Iancu, Viorica Nuţ. La final a fost un moment folcloric prezentat de Ansamblul „Cununa Someşană”, instructor Adi Sălvan.
Când s-a cântat melodia „Spune-mi Doamne, spune-mi Doamne, unde să mă duc”, o bătrânică plângea. O asistentă frumuşică i-a adus un prosopel.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5