Anita Hartig – una din primele voci lirice ale Europei - a concertat acasă, la Bistriţa

Anita Hartig, o voce de aur a bistriţenilor, o artistă lirică sensibilă şi romantică, ingenuă, modestă şi cu un talent ieşit din comun, lucru remarcat de cariera sa artistică ce începe încă de la vârsta de 10 ani, când fetiţa Anita cânta la Forumul German din Bistriţa, ea fiind şi membră a corului bisericesc, ceea ce îi va deschide apetitul şi  plăcerea pentru muzica sacră şi oratoriu.
La 17 ani, Anita Hartig  o descoperă pe marea cântăreaţă Maria Callas, care îi va fi un fel de model artistic. Anita a studiat canto la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, după ce în prealabil urmase cursurile Liceului de Muzică din Bistriţa.
Artista a fost remarcată de Ioan Hollender, director în acea perioadă a Operei din Viena, care îi propune un angajament pentru talentul, perseverenţa, munca şi răbdarea de care dă dovadă artista.
Participă la competiţii vocale naţionale şi internaţionale cu succes.
Cunoscutul canal de televiziune din USA – CNN -  i-a realizat un documentar despre deosebitele sale performanţe în domeniul artei lirice.
A colaborat cu solişti şi dirijori de prestigiu din lume, precum Anna Netrebko, Elina Garanca, Roberto Alagna, dirijori renumiţi: Adam Fischer, Franz Welser-Most, Carlo Rizzi, Cristian Mandeal etc.
În 2006, debutează în rolul Mimi din celebra operă „La Boheme” de Giacomo Puccini.
În 2015 şi 2016 revine la Cluj, unde este distribuită în rolul Violettei din altă celebră operă, „La Traviata” de G. Verdi.
Anita Hartig este aclamată pe toate marile scene lirice ale lumii, din Japonia, în USA, în Marea Britanie, Germania, Australia, Rusia, Elveţia, Spania, Italia etc.
Pe scenele din Bistriţa a revenit cu plăcere ori de câte ori a fost invitată şi programul i-a permis, aceasta încântând publicul bistriţean, de unde în urmă cu ceva ani pornea să devină o nouă Maria Callas. Noi credem că Anita Hartig traversează un vârf, o culme a carierei sale lirice, la care noi, prietenii şi admiratorii nu putem decât să fim mândri că suntem concetăţenii ei, a acestei voci rare.
Concertul Extraordinar de Anul Nou 2017 dedicat şi Lunii Eminescu şi Zilei Culturii Naţionale a avut, pe lângă protagonista de excepţie Anita Hartig, şi Noua Orchestră Transilvană – Filarmonica Transilvania din Cluj, dirijor Petronius Negrescu.
Evenimentul muzical a avut loc la nou inauguratul Centru Cultural Dacia joi, 12 ianuarie.
Programul a cuprins lucrări de mare popularitate din creaţia compozitorilor familiei Strauss şi arii din opere celebre.
Melomanii bistriţeni s-au delectat cu piese muzicale cântate vocal şi interpretate de orchestră semnate de J. Strauss, G. Puccini, Leo Delibes, Francz Lehar.
Spectacolul a fost organizat de Consiliul Judeţean B-N şi Centrul Judeţean pentru Cultură B-N, la concert asistând preşedintele CJ B-N – Emil Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, deputatul Doina Pană, vicepreședintele CJ Alexandru Pugna, senatorii Ioan Deneș și Ioan Simionca, administratorul public al județului Florin Moldovan, secretarul județului Mica Oprea, fostul președinte al CCR Augustin Zegrean, consilierul județean Doris Moldovan, viceprimarul Cristian Niculae, lucru remarcat de gazda, dr. Gavril Ţărmure.
Consacrata Anita Hartig s-a întors acasă într-un Concert Extraordinar de succes, cariera sa lirică fiind înspre everesturile artei lirice!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5