Anghel Saligny – 155

Ne îndeplinim o datorie cetăţenească, aducând în inimile românilor măcar pentru o zi pe inginerul de mare cuprindere ANGHEL SALIGNY, cu prilejul aniversării a 155 de ani de la naştere.

Inginerul român, de origine franceză, a rămas în istorie ca un inventator de elită pe plan naţional şi mondial. De numele lui se leagă marele complex feroviar Feteşti – Cernavodă, construind în perioada 1890-1895 cel dintâi pod de oţel din lume şi cel mai lung din Europa continentală, şi anume, podul de la Cernavodă, peste Dunăre.

Tot el a realizat şi marele pod dublu, de şosea şi cale ferată, de peste Siret, de la Cosmeşti, precum şi cele dintâi silozuri de cereale din beton armat şi elemente prefabricate cunoscute în istoria tehnicii. De asemenea, a proiectat căi ferate şi tuneluri cu planuri înţelepte şi îndrăzneţe ce au prins viaţă în epoca lui, găsindu-se condiţiile materiale necesare spre a fi înfăptuite.

Astfel, el a făurit mari proiecte pentru amenajarea zonelor inundabile ale Dunării, realizate după dispariţia sa.

Saligny s-a numărat printre membrii fondatori ai Societăţii Politehnice, a fost ministru al Lucrărilor Publice, membru al Academiei Române (1897) şi, în perioada 1907-1910, preşedinte al acestui for ştiinţific. A fost o perioadă director general al Căilor Ferate Române, director general al Porturilor şi Căilor de Comunicaţie pe Apă, director general al Îmbunătăţirilor Funciare, în toate aceste funcţii a avut un rol deosebit în stimularea progresului tehnic.

Copilul acesta va avea să se lupte cu apele! Acestea au fost prorocirile unor bătrâne din sat, care au venit la casa părintească să vadă „minunea”. Pătuţul copilului plutea în odaia în care a pătruns apa, în urma unei ploi ce a durat mai multe zile în şir, fără oprire.

Şi vorbele s-au adeverit din plin. În lunga şi remarcabila sa activitate de inginer constructor, Anghel Saligny s-a luptat într-adevăr cu apele şi a ştiut să le biruie. Dar de bună seamă că nu datorită prevestirii bătrânelor, ci hărniciei şi clarviziunii sale ştiinţifice.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5