Andreea Marin: Sunt un om puternic

*partea a II-a. Şcoala mamelor,la Bistriţa.

Sunt un om puternic


Eu sunt un om puternic, am devenit în timp, pentru că nu am fost un om puternic la început, am fost un om ca oricare altul, foarte deschis şi cred că mult prea deschis la început, pentru că de multe ori, prostia este asimilată deschiderii, ştiţi. În ceea ce mă priveşte, în timp am învăţat să văd ce e alb, ce e negru şi chiar şi ce e gri, pentru că uneori lucrurile sunt nuanţate. Am învăţat că există oameni cu intenţii bune şi oameni care nici nu ştiu şi nici nu vor să înveţe să-şi facă meseria. Am învăţat să triez cui răspund şi cui nu răspund şi să îmi văd de drumul meu, pentru că la urma urmei, ştiţi cum se spune, câinii latră, caravana trece.


Trebuie să îţi vezi de treaba ta. Mesajul meu e întotdeauna mesajul în care cred, prea puţin îmi pasă de cei care sunt diletanţi, nu profesionişti. Dacă un profesionist îmi transmite la un moment dat o greşeală pe care o fac, atunci e momentul să trag un semnal de alarmă şi poate că cel mai mult am învăţat în timp, tocmai pentru că am acceptat criticile. Am avut oameni în jurul meu care m-au criticat, dar constructiv, pur şi simplu pentru că îşi doreau să mă vadă evoluând. Am luat în seamă aceste critici şi asta m-a ajutat foarte mult, şi asta e un sfat pe care aş putea să îl dau oricărui: să te faci că nu vezi şi ceea ce greşeşti, asta e o greşeală. Sunt un om foarte direct, prefer să spun lucrurilor pe nume, chiar dacă uneori poţi greşi. E mai bine să-ţi asumi o greşeală decât să stai pe margine şi să treacă viaţa pe lângă tine. În ceea ce mă priveşte, viaţa e o provocare, în care trebuie să înveţi, să fii curios, trebuie să cauţi, să încerci şi să împărtăşeşti şi altora ceea ce ai încercat şi s-a dovedit a fi bun. Acesta e crezul meu, poate e bun, poate e prost, vom vedea când vom face un bilanţ.


Trebuie să înţelegem ca părinţi unde greşim


Nu aş vrea să fie un subiect tabu faptul că la un moment dat, ai o depresie. Tocmai asta e problema la noi: ştiţi că sunt foarte mulţi tineri, adolescenţi care trec prin depresie. Uneori, copii mici de 5 ani  trec prin depresie. De ce poate trece un copil de 5 ani prin depresie? Din pricina neînţelegerilor părinţilor, spre exemplu şi astfel se închide în el, nu are curajul să spună nimănui ce se întâmplă. E înspăimântat, reperele lui sunt incorecte, trasate de direcţia greşită a părinţilor faţă de el. Mi-a fost foarte greu să înţeleg, dar asta e lumea în care trăim din păcate.


Trebuie să înţelegem ca părinţi unde greşim sau unde nu comunicăm. De foarte multe ori spunem: copilul meu nu ar face asta, copilul meu e bine educat, am avut grijă de el şi copilul ne face câte o surpriză căreia nu mai ştim cum să-i fam faţă. Nu e vina lui. E strict lipsa de comunicare corectă pe care noi părinţii o avem cu copilul nostru şi pe care nu el trebuie să o iniţieze, ci noi, ca părinţi. De aceea, cred că avem nevoie de o şcoală a părinţilor, mereu.


La orice vârstă poţi să îţi trăieşti viaţa frumos şi demn


Life Coaching-ul este o oportunitate care a apărut de curând în viaţa mea, am cunoscut şi o mamă care este şi life coach şi pe care am consultat-o în ultimele luni. Am simţit nevoia să-mi dezvolt orizontul şi să înţeleg ce înseamnă asta, să înţeleg dacă mă poate ajuta într-un fel.


Mi s-a părut extraordinar faptul că poţi avea un antrenament în a-ţi trăi viaţa mai frumos, mai demn până la capăt. La orice vârstă poţi să îţi trăieşti viaţa frumos şi demn.


Practic, noi la Şcoala mamelor, facem ca acelaşi lucru, fără să ştim că se numeşte life coaching. Şi pentru că nu îmi place să fac lucrurile după ureche, mi-am zis dacă există o astfel de ştiinţă, hai să învăţ, ca la şcoală.


Aşa că în momentul acesta, urmez un astfel de curs canadian, la distanţă prin internet. Suntem un grup de oameni interesaţi, de diferite meserii, din diferite companii. Unii sunt din România, alţii sunt din alte ţări. Ne întâlnim cu toţii într-un punct comun în spaţiul virtual. Profesorii noştri sunt canadieni, ne auzim direct. Discutăm, facem antrenamente şi trebuie să recunosc că după 2-3 ore pe săptămână de life coach, găsim răspunsuri care ne-au chinuit multe vreme. Important e să ai mintea deschisă către nou.


Sunt mai rezistentă decât duşmanii mei


Mă simt mult deasupra oamenilor care nu reuşesc să îşi rezolve problemele din propria curte şi atunci încearcă cu frustrare,din păcate, să arunce cu piatra în curtea vecinului. Mie nu îmi provoacă supărare asemenea gesturi, mi-e milă. Mi-e milă de un om care nu reuşeşte să construiască ceva prin propriile forţe şi care îşi consumă viaţa bârfind, judecându-l pe cel de alături, fără să se uite singur în oglindă.


Nu-mi mai creează, demult, probleme, astfel de oameni, iar atunci când drepturile mele sunt atinse într-un mod care nu e în regulă, eu lupt într-un singur fel: apelând la justiţie şi până acum am demonstrat că se poate. Probabil, că manifest de la tata un spirit justiţiar şi nu mă las: sunt mai rezistentă decât duşmanii mei, cărora le doresc sănătate.


Viaţa mea personală este tratată de mine cu discreţia care i se cuvine. Am dreptul la intimitate şi am dreptul să-mi trăiesc viaţa personală, aşa cum cred de cuviinţă, atâta vreme cât nu-i deranjez pe alţii, în sensul că nu încalc drepturile oamenilor din jurul meu. E dreptul meu ca viaţa să meargă mai departe şi să o trăiesc frumos şi demn. Aşa voi face, cum consider eu de cuviinţă, şi mai cu seamă, cu grijă faţă de copilul meu. Aceasta e principala mea grijă.


Foto: Cosmin Bumbuţ

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5