Am pornit la colindat / Pă omătu’ necalcat

Grupul folcloric „Glanetaşul” al Căminului Cultural Agrieş, coordonat de înv. Floare Pop, a participat în luna decembrie 2015 la o serie de festivaluri de colinde.
În primul rând, este vorba despre Festivalul-concurs internaţional „Asta-i datina straveche”, ediţia a VI-a, 11-12 decembrie de la Oradea unde a obţinut premiul II. Festivalul a fost organizat de Asociaţia „Pro bambini”, preşedinte Crina Dobocan, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor. De aici, colindele au răsunat la Casa Universitarilor din Cluj-Napoca, pe data de 15 decembrie, în cadrul Festivalului „Colindăm la gazde bune”, organizat de Centrul de Creaţie şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, manager Maria Marinela Istici.
De asemenea, „Glanetaşul” a participat la Festivalul Judeţean de Colinde şi Obiceiuri Tradiţionale de Crăciun si Anul Nou, organizat de Consiliul Judeţean prin Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa – Năsăud, manager Gavril Ţărmure şi sef Serviciu cultură tradiţională, Emilia Ometiţă, care s-a desfasurat pe scena amenajată în curtea Muzeului Judeţean, pe data de 19 decembrie.
Cei din Agrieş au urcat pe scena Festivalului „Rădăcinile eternităţii”, organizat de Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa - manager Dorel Cosma, în data de 19 decembrie. O zi mai târziu, grupul a participat la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Dobric, unde a susţinut un recital de colinde la invitaţia Maicii Stareţe, Stavrofora Veronica.
A doua zi de Crăciun, grupul de colindători a participat la Sfânta Liturghie de la Biserica Ortodoxa din Agrieş, păstorită de preotul Timoftei Găurean, susţinând un recital de colinde. Nu în ultimul rând, merită menţionată participarea la Festivalul de colinde „De ieşi gazdă până-n pragu…”, care s-a desfăşurat la Căminul Cultural Spermezeu, festival organizat de prof. Alexandru Deneş, sufletul acţiunii, sprijinit de preotul Simion Buta, şi Festivalul de colinde, tradiţii şi obiceiuri „Pa la noi pa la Caian”, ediţia a IV-a, la Căminul Cultural Căianu Mic.
Le multumesc din suflet organizatorilor care ne-au invitat, dar şi prof. Mihael Simion Forai, directorul Liceului Tehnologic Târlişa care ne-a asigurat Transportul.
Grupul „Comori Ţiblesene” al Liceului Tehnologic Târlisua a luat fiinţă în luna noiembrie 2015 şi este coordonat de înv. Floare Pop şi prof. de religie, Aurelian Cornel Antohe. Grupul are în componenţă elevi ai Şcolii Gimnaziale Agrieş, ai Şcolii Primare Borleasa şi ai Liceului Tehnologic Târlişua. Denumirea grupului „Comori ţibleşene” a dat-o înv. Floare Pop, judecând astfel: colindele vechi pe care le-a cules de la oamenii în vârstă din satele Agrieş, Târlişua, Răcăteşu şi Borleasa sunt comori nepreţuite. Costumele populare tradiţionale, păstrate de la strămoşi, sunt, de asemenea, comori inestimabile. Copiii care alcătuiesc acest grup şi duc mai departe repertoriul de colinde moştenit şi portul traditional sunt cele mai valoroase comori ale Văilor Ţibleşului.
Deşi nou constituit, grupul a participat la Festivalul de colinde şi obiceiuri „Episcop Nicolae Ivan”, Bistriţa, 27 decembrie unde a obtinut premiul II. Juriul a fost subiectiv. De asemenea, “Comorţi Ţibleşene” a colindat la Festivalul „Raza Soarelui”, Ceanu Mare (judeţul Cluj), în 5 decembrie, unde a obţinut premiul II; la instituţii din judeţ (Colegiul Naţional „Petru Rareş” Beclean; Prefectura şi Consiliul Judeţean Bistriţa – Năsăud; Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa; Ziarul Răsunetul, firma „Dynamic Touls”, manageri Virgil si Nastasia Petruţiu), la Primăria Năsaud şi la Restaurantul Sălăuţa.
Le mulţumim tuturor pentru felul în care am fost primiţi şi răsplătiţi.

Învăţătoare, Floare Pop

Comentarii

07/01/16 15:35
simona

Felicitari!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5