Am fost bucuros, surprins, fericit, un noroc pentru mine şi soţia mea, câştigând concursul şi vizitând frumosul judeţ Bistriţa-Năsăud – afirmă Liu Fajian din China, câştigătorul concursului RRI

Vizitându-ne redacţia ziarului „Răsunetul”, câştigătorii Concursului Radio România Internaţional – „Vacanţă în Bistriţa-Năsăud”, Liu Fajian şi Huang Lingping, soţia, din oraşul Shenzhen, provincia Guangdong din R.P. Chineză, însoţiţi de echipa de la R.R.I., formată din Şerban Toader – redactor coordonator, secţia chineză şi un excelent translator, Marian Achim – şoferul echipei, au avut amabilitatea să ne ofere, în exclusivitate, un interviu privind locurile, obiectivele şi momentele deosebite trăite de cei doi cetăţeni chinezi în timpul pelerinajului prin judeţul nostru, gânduri transmise prin traducătorul echipei.
Rep.: - Care au fost obiectivele, locurile şi instituţiile vizitate în municipiu şi judeţ?
Liu Fajian: - Vizita noastră se desfăşoară în perioada 16-23 septembrie 2016, în frumosul judeţ al dumneavoastră.
În 17 septembrie am vizitat Primăria Bistriţa, unde am fost primiţi călduros d-nul de primar, ing. Ovidiu Creţu, care ne-a prezentat legăturile cu China, partea română a construit în China o fabrică de ciment, înainte de 1989 şi oraşul este înfrăţit cu provincia Hunan.
Am primit explicaţii pertinente de la Ovidiu Bozbici privind Biserica Evanghelică, am admirat peisajul fascinant al Bistriţei din turn, am făcut un tur al centrului vechi al municipiului, am văzut un parc municipal deosebit şi mai ales peştii din lac.
O vizită deosebită a fost la Biserica Ortodoxă „Coroana”, fiind o construcţie deosebită şi cea mai veche biserică din oraş.
În 18 septembrie am vizitat frumoasa staţiune Sângeorz Băi, făcând un tur al staţiunii şi am văzut un muzeu foarte interesant – Muzeul de Artă Comparată, fiind primiţi cu ospitalitate de către directorul Maxim Dumitraş.
Vizita la Mănăstirea Rebra-Parva a fost una impresionantă, fiind primiţi de PC părinte stareţ al mănăstirii, Chiril, care ne-a invitat la masă şi am vizitat mănăstirea.
Am rămas cu amintiri frumoase de la Cetatea Rodnei, căruia i-am văzut ruinele şi am văzut, cu plăcere şi emoţie, Casa Memorială „George Coşbuc”.
În 19 septembrie, am fost primiţi cordial de către directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, prof. Gavril Ţărmure, la Sinagoga Bistriţa, care ne-a expus istoricul acestei clădiri, rolul ei şi ne-a oferit un CD cu muzică.
Astăzi (19 septembrie), suntem în vizită la redacţia ziarului „Răsunetul”, unde am fost primiţi cu ospitalitate şi căldură de către jurnaliştii Menuţ Maximinian – director şi redactor Ioan Lazăr, pentru a vă oferi un interviu cu gândurile noastre bune despre judeţ şi locuri vizitate.
În perioada 19-23 septembrie, vom fi la Colibiţa şi vom petrece clipe de agrement într-un loc binefăcător.
Ziua de 22 septembrie va fi una deosebită, vom fi în zona lui Dracula, la Piatra Fântânele.
Rep.: - Cum aţi luat contact cu România, în ce mod şi ce aţi aflat despre judeţul BN?
L. Fajian: - Primul nostru contact despre România a fost prin filmul românesc „Valurile Dunării”, regizor Cuciulei, un film care ne-a lăsat o impresie deosebită despre ţara dumneavoastră.
În 2014 am ascultat RRI, care emite în limba chineză (RRI şi-a început emisia în 1999), dar din 2016 ascultăm sistematic acest post de radio profesionist şi am participat la concursul lansat „Vacanţă în Bistriţa-Năsăud”.
Rep.: - Ce sentimente aţi avut atunci când aţi aflat că sunteţi câştigătorii concursului?
L. Fajian: Am fost bucuroşi, surprinşi, fericiţi, un mare noroc, pentru mine şi familia mea, a fost o bucurie care am împărtăşit-o cu soţia mea şi nu m-am gândit că o să obţin acest premiu, doi oameni de la o distanţă foarte mare faţă de România.
Rep.: - Ce v-a impresionat, în mod deosebit, în judeţul şi municipiul nostru?
L. Fajian: - Aveţi un mediu natural foarte plăcut, o arhitectură foarte bine conservată în Bistriţa, iar suprafeţele de pădure sunt foarte mari.
Pentru prima dată în viaţă am văzut la Cetatea Rodnei un copac – măr – care avea şi mere coapte, noi provenind dintr-o zonă subtropicală, unde nu există aşa ceva.
Ne-au impresionat păşunile vaste, animalele păscând şi pădurile imense.
De asemenea, spaţiul bine îngrijit şi arhitectura nouă de la Mănăstirea Rebra-Parva, ospitalitatea şi căldura cu care am fost primiţi de stareţul mănăstirii, care ne-a relatat că a fost impresionat de principiul justiţiar şi victoria binelui în filmele cu Jackie Chan pe care le-a văzut.
Rep.: - V-a plăcut mâncarea oferită şi ce părere aveţi despre meniul ardelenesc?
L. Fajian: În China, cultura mâncării este foarte importantă. Suntem foarte atenţi la servirea mesei şi la modul cum se mănâncă. Am constatat şi am observat, cu bucurie, cât de bune şi frumoase sunt legumele româneşti. Am observat cum românii pun o ordine în servirea mesei şi au un anumit fel de a mânca şi a respecta preparatele gătite gustos.
În China toată mâncarea se găteşte, iar ciupercile sunt, majoritatea, de cultură.
Soţiei mele i-a plăcut foarte mult arhitectura clădirilor, care este una caldă, iar panorama oferită de turnul Bisericii Evanghelice este una deosebită. S-au putut vedea împrejurimile, care sunt minunate. Am făcut multe fotografii, pentru că pe mine mă pasionează fotografia.
Rep.: - Ce părere aveţi de limba română, este o limbă accesibilă sau este una dificilă?
L. Fajian: - Îmi place foarte mult limba pe care o vorbiţi, modul cum vorbiţi, este ca o melodie, o incantaţie a vocii.
Rep.: - Ce impresie v-au lăsat terasele din municipiul Bistriţa?
L. Fajian: - Terasele de la colţurile străzii, de pe centru- Pietonal - oferă o căldură şi o stare de bine, iar felul cum românii, bistriţenii ştiu să zâmbească este unul deosebit.
Rep.: - Ce impresie v-au lăsat locurile vizitate?
L. Fajian: - Tot ce am vizitat ne-a lăsat o impresie deosebită şi a însemnat foarte mult pentru noi, a fost ca un spor al cunoaşterii legat de România.
Rep.: - Ce părere aveţi despre turismul din judeţul nostru? Avem frumuseţi care merită vizitate?
L. Fajian: - Cred că ar fi util ca autorităţile locale şi centrale să promoveze turismul zonei, iar turiştii chinezi ar fi foarte interesaţi de acest fenomen şi cât mai mulţi cetăţeni chinezi ar avea ocazia să admire frumoasa Românie.
Rep.: - V-aţi întoarce în România, în judeţul nostru?
L. Fajian: Bineînţeles, am venit imediat în România şi în judeţul Bistriţa-Năsăud pentru că vă iubim pentru modul cum am fost primiţi şi trataţi.
Vreau să mulţumim, prin intermediul ziarului dumeavoastră, în primul rând Radio România Internaţional pentru că ne-a oferit ocazia de a vizita România, această parte frumoasă din ea, judeţul BN, mulţumim primarului Bistriţei – Ovidiu Creţu - pentru ospitalitate, purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistriţa - Mihai Ruşti, directorului Muzeului de Artă Comparată – Maxim Dumitraş, directorului Gavril Ţărmure, stareţului Mănăstirii Rebra-Parva – PC preot Chiril şi jurnalistului Menuţ Maximinian – directorul ziarului, care au fost foarte amabili cu noi.
Mulţumim din suflet echipei de la RRI care ne-a însoţit – redactor coordonator Şerban Toader şi şofer Marian Achim.
Şerban Toader: - Şi noi vă mulţumim pentru deosebita şi sensibila primire făcută şi vă urăm succes din partea conducerii RRI, sperând într-o revedere grabnică.
Rep.: - A fost o plăcere să conversăm, vă mulţumim pentru interviu, vă urăm şedere plăcută în continuare şi sperăm că mesajul transmis de interlocutorii noştri va aduce pe meleagurile judeţului cât mai mulţi turişti din China.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5