„Alter ego”, un exemplu de trăire a vieţii prin poezie

Ioan ŞIMON

Dragoş Ionescu scrie o poezie problematică, în care se regăseşte omul contemporan, ce trăieşte într-o lume încărcată de nedreptăţi, dileme, confuzii şi anxietăţi.
Volumul său, inteligent intitulat „Alter ego”, constituie un exemplu de trăire prin poezie. Deşi construit dintr-o succesiune numeroasă de scurte poeme (sau micropoeme fără titlu), adevărate notaţii psihologice, volumul în ansamblu poate fi luat drept un singur poem de vastă întindere, o adevărată anamneză individuală a unui Eu revoltat şi incomod, ce-şi investighează profunzimile sufleteşti şi se revoltă împotriva nedreptăţilor vieţii prezente.
Cu iluzia schimbării într-o lume duală, „Eul” său e o „zbatere de lacrimă” împotriva unui destin ostil.
Există însă în poezia lui Dragoş Ionescu un filon de pesimism, multe din notaţiile poetice ale sale purtând umbra unei „ursite a singurătăţii”:

„Strigătul mi-e crud
Între zbatere şi lacrima plânsă
Hrana zilelor de mâine
a întrebărilor nerăspunse
sfârşesc în ursita singurătăţii”.

Lupta cu timpul implacabil, cu „ghilotina istoriei” este o temă îndrăgită a autorului, pe care o transfigurează cu artă şi originalitate, realizând poeme ce ating măiestria artistică a unui poet înzestrat şi original.
Unele dintre aceste versuri, foarte concentrate ca notaţie, se disting prin una sau două metafore strălucitoare, dându-le aspectul unui „haiku” dezvoltat.

„Cândva, de mult,
am coborât în
pădurea de oameni.

Nu mi-a fost frică,
doar freamătul ei
mă nelinişteşte,
aşteptând

semnul tainei.”

Eu cred cu certitudine în viitorul poeziei lui Dragoş Ionescu, care se distinge prin profunzime şi originalitate.

Comentarii

28/04/13 11:00

Buna ziua. Felicitari pentru zbaterea intru cultura! Pot colabora si eu cu revista dv? Pot prelua si eu de la dv. articolul despre cartea lui Dragos Ionescu?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5