ALIMENTELE- PRIETENI SAU DUȘMANI?

Bolile cu componența inflamatorie, precum artrită, astmul, alergiile, tumorile, bolile cardiovasculare, Alzheimer și diabet pot fi ameliorate sau agravate de alimentație. De aceea, dacă suferiți de o boală inflamatorie, trebuie să acționați cu o dietă antiinflamatorie! Iată ce presupune ea!
Care sunt alimentele ce luptă împotrivă inflamației?
Dieta antiinflamatorie este compusă din alimente sănătoase, integrale, neprocesate. Grăsimile antiinflamatorii sunt piesele principale ale acestei diete. Astfel, se recomanda acizii grași omega-3 (obținuți din pești grași: somon, sardine, hering, anșoa),o sursă încă și mai bună, mai curate și mai ieftină sunt semințele de in, uleiul de măsline extra-virgin, uleiul de avocado și de rapită.
Fructele și legumele conțin cantități mari de antioxidanți ce reduc inflamația, de aceea sunt importante în alimentația zilnică. Cele mai recomandate sunt ceapa, usturoiul, piperul și vegetalele cu frunze verzi (ștevie, spanac, salată),adevărați campioni un această clasă fiind legumele din familia cruciferelor, campion absolut fiind broccoli, dar și varza poate face minuni,mai ales că este “rusinos” de ieftină. Acestea sunt bogate în carotenoide antiinflamatorii, vitaminele K și E. Condimentele și ierburile aromate sunt și ele utile: piperul, ardeii iuți, șofranul, oregano, rozmarinul, ghimbirul și ceaiul verde conțin bioflavonoide care reduc inflamația și limitează producerea de radicali liberi.Ardeii iuți conțin capsaicina (cu cât sunt mai iuți, cu atât conțin mai multă capsaicina) inhibitoare a compusului P, asociat cu procesele inflamatorii. Ce alimente sunt pro-inflamatorii?

Grăsimile nesănătoase promovează inflamația. Acizii omega-6 care se găsesc în mâncărurile fast-food, porumb și soia sunt inflamatorii deoarece sunt metabolizati în compuși similari hormonilor care produc inflamații în organism. V-ați întrebat vreodată de ce grăsimile trans (obținute din margarine) sunt nesănătoase? Pentru că ele sunt grăsimi procesate! Și carbohidrații rafinați sunt pro-inflamatorii. Făina rafinată, zahărul și alimentele cu indice glicemic ridicat, exacerbează inflamația. Aceste alimente măresc nivelele de insulină și glucoză în sânge, care duc la creșterea nivelelor de mesageri inflamatori.
Sfaturi pentru a începe dietă antiinflamatorie
Reduceți consumul de grăsimi nesănătoase.
Măriți consumul de grăsimi mononesaturate: ulei de măsline extra-virgin, peste. Eliminați din alimentație făină rafinată, zahărul și celelalte alimente cu indice glycemic ridicat. Consumați multe fructe și legume: fructe de pădure, căpșune, spanac. Eliminați alimentele la care sunteți sensibili pe care nu le tolerați bine sau la care faceți alergii. Reduceți sau eliminați sarea și înlocuiți-o cu condimentele sus menționate.
Reduceți stresul.

Gheorghe Puica DSP BN comp. de promovare a sănătății

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5