Alãturi de George Coşbuc

Intr-o zi de toamnă caldă, neobişnuită, cu un cer albastru, fără nori, s-au încheiat Colocviile George Coşbuc şi s-au premiat câştigătorii Festivalului Naţional de Poezie, la Hordou, în judeţul Bistriţa-Năsăud. Este lăudabil faptul că la organizarea evenimentului au contribuit: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Uniunea Scriitorilor din România, Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, Cenaclul Literar „George Coşbuc”, Inspectoratul Şcolar al judeţului BN, Muzeul memorial „G. Coşbuc”, primăriile Năsăud şi Coşbuc, Colegiul Naţional „George Coşbuc” şi Despărţământul Astra Bistriţa. Alături de toţi aceştia au participat şi parteneri media: televiziuni, radio şi ziare cotidiene.

Printre invitaţi s-a aflat Petru Poantă, Valentin Marica, Adrian Popescu, George Vasile Dâncu, Ofelia Prodan, Eugen Nistor, Echim Vancea, Vasile Muste, Ion Mureşan, Daniel Săuca, Viorel Mureşan, Mălin Stan, Ştefan Manasia, Ioan Moldovan, Ion Beldeanu, Arcadie Opaiţ, Alex Goldiş, precum şi poeţi şi membri simpatizanţi ai Cenaclului „G. Coşbuc” din judeţul Bistriţa-Năsăud.

După vizitarea Muzeului Memorial „George Coşbuc” din Hordou, festivitatea de premiere a laureaţilor Concursului naţional de poezie, poeţii laureaţi au susţinut un recital cu poezii din volumele lor.

Alţi autori au lecturat din operele lor. De menţionat este şi participarea artistei Lenuţa Purja, care a susţinut un microconcert cu melodii ce conţineau, inevitabil, versurile poetului G. Coşbuc.

Conform programului, domnul profesor Constantin Catalano, directorul Muzeului Memorial „George Coşbuc” a făcut o sinteză legată de această acţiune şi de momente memorabile. După urările de bun venit, a adăugat că poetul G. Coşbuc, „bardul nostru”, „poetul ţărănimii”, este sărbătorit de două ori pe an.

După opinia domnului profesor Constantin Catalano, George Coşbuc, pe care îl iubeşte atât de mult şi pe care îl consideră unic, de neegalat, este sărbătorit o dată în luna mai şi o dată în luna octombrie. Toamna au loc colocviile, comentariile, discuţiile, spiciurile cu privire la acel Coşbuc pe care noi îl dorim. Coşbuc este un clasic ce nu are voie să fie uitat! Îşi are locul şi rolul lui bine definit în literatura română.

În luna mai, când e frumos şi cântă cucul, este sărbătorit într-un anume fel, iar toamna când se culeg roadele, Coşbuc e sărbătorit cu poezie, cu volume şi poeţi ce au trudit un an pentru cultură.

Constantin Catalano: „Este o bucurie dublă, gândindu-mă la faptul că G. Coşbuc e unic şi prin dubla lui aniversare”. Organizatorul de bază, d-nul Alexandru Câţcăuan, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa, a condus şi moderat toate zilele – 27, 28, 29 octombrie, acţiunile deosebite s-au încheiat cu succes şi anul acesta, în cadrul Festivalului naţional de poezie G. Coşbuc.

În rândul premianţilor s-au aflat: Sandu Alexandru Raţiu din Maieru, care a citit următoarele versuri din volumul „Călător”:

„Lasă cuvântul să mărturisească/ aşa e doar mai cuvânt./ Nu ucideţi cuvântul înfrumuseţându-l/ cum noaptea ne dezbracă de vise/ şi ne poartă poate prin alte vieţi/ dezveliţi la faţă/ pârguindu-ne în noi/ cum laptele se pârguieşte-n iarbă…”.

O altă premiantă a fost Ofelia Prodan din Urziceni, cu volumul „Ulise şi jocul de şah”. De menţionat este faptul că în urmă cu doi ani, aceasta a mai câştigat un premiu la acelaşi festival de poezie.

Un alt premiant, care face parte din generaţia tânără se numeşte Ştefan Manasia. El a venit cu volumul de versuri „Motocicleta de lemn”.

Un participant de valoare, care a câştigat Marele Premiu al Festivalului de poezie George Coşbuc şi, de altfel, în acest an a câştigat şi Premiul Uniunii Scriitorilor, a citat din volumul său „Alcool”. Premiul I cu „Buchetul de platină” a fost câştigat de Viorel Mureşan.

Intervenţia poetului Ion Mureşan a fost memorabilă şi la obiect. Iată câteva gânduri rostite: „Mi-am dat seama cât de importante sunt ritualurile. Suntem atât de puţini… Dacă ne uităm aici, noi nu reprezentăm nici două case din satul acesta. Dacă noi, poeţii, oamenii de cultură nu ne respectăm, atunci cine să o facă? Mă bucur că ne-am întâlnit şi e bine că citim poezie chiar în acest spaţiu. Mi-aş fi dorit să văd aici mulţi copii îmbrăcaţi în straie populare, de sărbătoare. Eu pot să mi-i închipui, la fel şi dumneavoastră. Noi discutăm despre Coşbuc, pentru că ne închipuim că lumea poetului există. Dacă mă gândesc bine, noi, poeţii suntem nişte perverşi, dar din „asta” trăim şi tot din cultură trăieşte şi neamul românesc. În perversiunea noastră încă mai credem în valori, încă mai credem în acest neam. Am să vă recit câteva versuri din volumul premiat: „Alcool”.

„El bea mereu băuturile acelea mereu urât mirositoare/ Şi plângea şi cânta la ureche cântece din ce în ce mai porcoase/ Dar ea nu-i înţelegea disperarea/ Vedea cum o ciupercă violetă îi acoperea ochii/ Dar ea nu-i înţelegea disperarea…”.

Felicit toţi organizatorii şi participanţii şi mă gândesc: ce-am fi noi, oamenii, fără CULTURĂ?

Marilena Toxin

Foto: Gheorghe Toxin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5