AGERPRES la 120 de ani

Azi, se împlinesc, 120 de ani de la înfiinţarea primei agenţii de presă a statului român - Agenţia Română, precursoarea agenţiei AGERPRES de astăzi.

În ziua de 15/27 martie 1889, ministrul de externe al României, Petre P. Carp, semna cu reprezentantul unei agenţii vieneze de ştiri, ”Correspondenz Bureau”, Eric Schäffer, un contract prin care acesta se angaja să organizeze şi să facă să funcţioneze, la Bucureşti, o ,,agenţie specială de noutăţi telegrafice din străinătate şi pentru străinătate”.

Agenţia Română a funcţionat până spre finele anului 1916. Odată cu evacuarea Guvernului şi a celorlalte instituţii ale statului de la Bucureşti la Iaşi, în faţa ofensivei armatelor germane, se pare că a fost evacuată şi agenţia, care însă nu şi-a mai putut relua activitatea.

Imediat după primul război mondial, în contextul creat de constituirea statului naţional unitar român, se repune problema înfiinţării agenţiei naţionale de presă.

La 16/29 iunie 1921, Tribunalul Ilfov, Secţia Comercială, înregistra actul de constituire al „Orient-Radio”, Societate Anonimă de Informaţii Telegrafice, cu un capital social de un milion de lei, împărţit în 2.000 de acţiuni la purtător a câte 500 de lei fiecare

La 28 decembrie 1944, regele Mihai I a semnat decretul-lege nr. 657 pentru modificarea Legii şi Statutului Societăţii „Orient-Radio” (RADOR), prin care se schimbă denumirea agenţiei în ”RADOR - Agenţie de informaţii telegrafice” dar îşi păstra, în linii mari, drepturile şi atribuţiile stabilite în 1926

La 20 mai 1949, prin decret al Consiliului de Miniştri, se hotăra înfiinţarea Agenţiei Române de Presă de pe lângă Consiliul de Miniştri denumită prescurtat „AGERPRES” prin preluarea personalului - 212 persoane - şi a patrimoniului RADOR.

În general, organizarea AGERPRES a rămas aceeaşi până la revoluţia din decembrie 1989. La 22 decembrie 1989, la ora 15,00, pe fluxul de ştiri al agenţiei s-a difuzat un comunicat redactat de un grup de ziarişti prin care instituţia se angaja să nu se mai supună cenzurii şi să informeze „în mod real, cinstit şi civilizat” opinia publică asupra evenimentelor din ţară şi străinătate.

Începând cu data de 2 ianuarie 1990, ora 12,00, Agenţia Română de Presă „AGERPRES” îşi încetează activitatea. Din acest moment sunteţi în legătură şi veţi primi ştirile Agenţiei de Presă ROMPRES”

Un alt moment, în recăpătarea identităţii sale, s-a petrecut în 2008, când în urma unei iniţiative a unui grup de parlamentari, Parlamentul României a aprobat revenirea agenţiei la vechiul nume - AGERPRES. Decizia Parlamentului a fost validată la 10 iulie 2008 de preşedintele Traian Băsescu.

În prezent, AGERPRES transmite, zilnic, clienţilor săi, peste 500 de ştiri din actualitatea internă şi internaţională, imagini foto de la principalele evenimente interne, un flux naţional şi două fluxuri internaţionale de fotografii prin Internet, buletine tipărite şi on-line, un serviciu de ştiri despre România în limba engleză. AGERPRES are acorduri de colaborare şi face schimburi de informaţii şi fotografii cu zeci de agenţii de presă din întreaga lume şi este membră a Alianţei Agenţiilor Europene de Presă şi a Asociaţiei Agenţiilor Naţionale de Presă din Balcani.

Tina Ţucui -a fi corespondent AGEPRES

În judeţul Bistriţa-Năsăud, corespondent AGERPRES este Tina Ţucui(foto), o jurnalistă tânără, care a venit în rândul agenţiei, imediat după Ioan Burcuşel. Ce înseamnă pentru Tina Ţucui munca de corespondent al unei agenţii de ştiri?

„A fi corespondent AGERPRES înseamnă a fi mereu la curent cu ce se întâmplă în judeţul tău, a reflecta la modul obiectiv, dar complet evenimentele care fac subiectul unor ştiri naţionale, a ştii să te impui ca jurnalist, chiar dacă lucrezi în sistemul bugetar. În cei cinci ani şi jumătate de când am preluat această funcţie, mi-am dorit să ofer un plus de valoare acestei meserii şi să fac tot mai cunoscut numele agenţiei, lucruri pe care consider că le-am reuşit în mare măsură”, ne spune Tina.

La Mulţi Ani, AGERPRES!

Comentarii

27/03/09 00:36
marius

La Multi Ani, Agerpres! & Tina, hai cu pizza =))

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5