ADUNAREA ASOCIAŢIEI FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA

Vineri 20 ianuarie 2012, la invitaţia cunoscutului om de afaceri, Emil Iugan, am participat la un important eveniment economic al ţinuturilor noastre, Adunarea lărgită a Asociaţiei Forestierilor din România, filiala Cluj, concomitent desfăşurându-se şi lucrările Asociaţiei Forestierilor Valea Someşului. Pe ordinea de zi s-au aflat probleme cu care se confruntă forestierii din zona noastră, precum şi propuneri de modificare a Statutului şi Regulamentului Asociaţiei, în perspectiva săptămânii viitoare, când se va desfăşura la Braşov, Adunarea Generală a Asociaţiei Forestierilor din România, unde, forestierii de la noi vor fi bine reprezentaţi. Au participat în jur de 50 de persoane, printre care domnii Nicolae Ţucunel, preşedintele ales al Asociaţiei Forestierilor din România, Cornel Sabău, preşedintele AFR filiala Cluj, Ioan Melinte, preşedintele AFR filiala Suceava, Emil Iugan, preşedintele Asociaţiei locale a forestierilor din Valea Someşului. Evenimentul s-a desfăşurat în cocheta pensiune „Decorale” din nu mai puţin cocheta localitate Cormaia, încărcată de zăpadă şi melancolie şi bine străjuită de o orgă a brazilor şi molizilor veşnic verzi.

Cuvântul de ordine, bine pus în evidenţă de domnul Iugan, a fost, să ne organizăm eficient pentru accesul la resurse în condiţii de concurenţă loială şi astfel fiecare om care lucrează în domeniul lemnului, să posede locul său în sistem şi toţi să participe la valorificarea superioară a resurselor.

Preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România, Nicolae Ţucunel, a vorbit la obiect, valorificându-şi din plin experienţa sa de întreprinzător în domeniul prelucrării lemnului. Se doreşte o legătură mai bună cu cadrul de decizie, respectarea legislaţiei în vigoare, reprezentativitatea la nivel naţional, se vrea o asociere, ca societate patronală, pentru crearea Federaţiei Patronale a Forestierilor din România. Se doreşte o Confederaţie Patronală care să cuprindă tot ceea ce înseamnă obiect al industriei lemnului, trebuie gândit un Bloc patronal cu reprezentativitate foarte bună.

În privinţa relaţiilor externe, preşedintele doreşte apartenenţa la EOS, care prelucrează cheresteaua, acestea fiind organizaţiile create pe lângă Comisia Europeană, care să trimită spre CE iniţiative legislative. Astfel trebuie avută în vedere Directiva 95 privind Circulaţia materialului lemnos.

Trebuie întărit rolul Consiliului Director în cadrul Asociaţiei, iar decizia trebuie luată colectiv. Trebuie făcute investiţii în infrastructura forestieră. Lemnul rotund şi lemnul despicat sunt unităţi de măsură în toată lumea civilizată. Trebuie folosit metrul cub ca unitate de măsură şi nu tona. La noi în ţară preţul materiei prime pe picior, este la nivel de Germania, iar răşinosul pe picior este egal cu 1,5 fag. Trebuie ajuns la o specializare profesionistă, exploatare, transport şi toate clelalte. Obiectivul AFR este industrializarea a cât mai mult lemn, cu toate că infrastructura forestieră este dezastruoasă.

Domnul Emil Iugan a arătat limpede şi concis că modul de asociere înseamnă ajutorul reciproc, găsirea soluţiilor, fiecare firmă, mare, mijlocie, mică, are rolul ei în sistem, trebuie acces la resursă în condiţii de concurenţă loială, prin valorificarea superioară a resursei. Se poate sprijini mai eficient modul de acordare a atestatelor. Trebuie respectată legea, ea apără pe întreprinzător. Domnul Iugan se zbate şi reuşeşte, în condiţiile foarte grele de astăzi, să menţină pe statele sale de plată circa 800 de salariaţi, ceea ce reprezintă o bună gură de oxigen pentru oamenii de aici, în condiţiile în care aceste zone au fost declarate oficial ca zone defavorizate.

Am părăsit Cormaia cea repede înzăpezită, cu un fir de zâmbet gânditor, poate cândva, vreodată, soarele vine şi pe aici.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5