Adoptând un copil, poţi schimba un destin!

”Fiecare copil vine pe lume cu mesajul că Dumnezeu nu este  încă dezamăgit de oameni.” (Rabindranath Tagore)

Povestea fiecărui copil începe înainte de a se naște, iar viața lui nu este o greșeală. Viața copilului, de la naștere la maturitate, este o călătorie spre independență.  Deși toți copiii au aceleași drepturi,  nu toți pornesc la  drum cu aceleași șanse. Care este interesul superior al unui copil aflat la începuturile vieţii? Acela de a avea o familie capabilă să-i satisfacă majoritatea nevoilor impuse de o dezvoltare sănătoasă, o familie capabilă să-l respecte. Când, din diferite motive (condițiile materiale precare, probleme de sănătate, lipsa de educație, vârsta fragedă a mamei în momentul in care a dat nastere copilului, constrângeri din partea familiei extinse, etc ), părinții biologici se află în incapacitatea de a-şi creşte copilul, este de datoria statului să preia această dificultate vitală a copilului şi să găsească o soluţie optimă. Singura soluţie definitivă este adopţia.

Adopția este definită de legislația românească drept operațiunea juridică prin care se creează legătura de filiație între adoptat și adoptator, precum și legături de rudenie între adoptat și rudele adoptatorului. Dincolo de această legătură de filiație, adopția este un proces extrem de complex, cu implicații juridice, sociale și psihologice,  care schimbă definitiv viața unei familii și a unui copil. Familiile adoptive sunt familii speciale. Adopția implică multă responsabilitate, sensibilitate, devotament, înțelegere și deschidere din partea familiei adoptatoare, adopția înseamnă iubire, grijă, atenție, disponibilitate, răbdare,  sens al permanenței, sentiment de apartenență. Odată cu adopția, între familie și copil se stabilesc legături profunde, iar familia își asumă responsabilitatea de a oferi cele mai bune condiții copilului adoptat, astfel încât acesta să crească și să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere. Așadar, relaţia pe care părinţii adoptivi o stabilesc cu copilul adoptat este cea care determină evoluţia şi comportamentul viitor al copilului.

Adoptând  un copil,  poți schimba un destin!

Există mulți copii care au nevoie de o familie iubitoare și sigură, de părinți adoptivi deciși să sprijine evoluția lor favorabilă, pe termen lung, ca persoane autonome. În prezent, în județul Bistrița-Năsăud, 15 copii pentru care a fost încuviințată deschiderea procedurii de adopție, așteaptă o familie adoptivă care să răspundă nevoilor lor. La nivelul județului nostru există 12 persoane/familii care sunt atestate ca fiind apte să adopte, însă caracteristicile copiilor adoptabili  (etnie, situație psihosociomedicală, vârstă, etc.) nu corespund așteptărilor lor. Totuși, statisticile sunt încurajatoare:  în anul 2014 au fost identificate familii pentru 22 de copii care aveau domiciliul în județul Bistrița-Năsăud și de la  începutul anului 2015, 11 copii declarați adoptabili și-au întâlnit părinții adoptivi.

2 Iunie este declarată ”Ziua Națională pentru Adopție”. Pentru a marca această zi, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, prin Biroul Adopții și Postadopții organizează la sediul instituției, la ora 11:00 o masă rotundă cu tema: ”Adopția- dialog deschis”, la care sunt invitați specialiști din domeniul protecției copilului, părinți adoptivi, precum și persoanele interesate de acest domeniu. De asemenea,începând cu ora 16:00, copiii adoptați, familiile adoptive și reprezentanții DAGASPC BN vor participa la evenimentul destinat celebrării adopției, ”Petrecerea bulgărașilor de aur”, ediția a VI-a, care va avea loc la spațiul de joacă din cadrul complexului ”Hills” Bistrița.

 

 La mulți ani tuturor celor care au fost adoptați, așteaptă să fie adoptați, celor care au adoptat sau adoptă!

 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5