Activitate bogată la Centrul Cultural Liviu Rebreanu Chiuza

În cadrul ciclului de manifertări „Popasuri rebreniene” a avut loc la Centrul Cultural Liviu Rebreanu Chiuza o reuniune consacrată marcării unor importante momente din viața culturală a județului. Primarul comunei, Grigore Bradea, a prezentat mai întâi circumstanțele în care s-a realizat centrul cultural din localitate prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) „Ținutul Haiducilor”, într-un vechi castel reabilitat, castelul în care scriitorul Liviu Rebreanu a plasat acțiunea primei variante („Mirza”) a romanului său „Adam și Eva”, Chiuza fiind și localitatea natală a tatălui său, învățătorul Vasile Rebreanu. În continuare, în curtea conacului, s-a vernisat o impresionantă expoziție intitulată „Liviu Rebreanu – ctitor al romanului românesc modern”. Criticul literar Andrei Moldovan, moderatorul întâlnirii, a arătat că expoziția este realizată de către Institutul Cultural Român Mihai Eminescu din Chișinău, principalul artizan fiind scriitorul Nichita Danilov, a fost vernisată mai întâi la Chișinău, în piața din jurul statuii lui Ștefan cel Mare, în noiembrie 2015. Ea va rămâne cu caracter permanent în curtea castelului.
A urmat vernisarea expoziției pictorului Eusebiu Josan (București, membru UAP), deschisă în două săli ale castelului, cu o prezentare făcută de Aurel Podaru.
În sala de conferințe au fost lansate, în prezența autorilor, trei apariții recente ale Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca: „Liviu Rebreanu și Cuibul visurilor” de Iacob Naroș, „Pavel Dan. Bibliografie” de Aurel Podaru (volumul continuând în mod firesc integrala prozatorului, îngrijită de același Aurel Podaru și apărută anterior la aceeași editură), „Revanșa”, roman de Icu Crăciun. Au prezentat volumele: Icu Crăciun, Olimpiu Nușfelean și Virgil Rațiu.
Directorul revistei „Mișcarea literară”, revistă ctitorită mai întâi de Liviu Rebreanu (1924), scriitorul Olimpiu Nușfelean, a dezvăluit conținutul numărului care se află acum în lucru, precum și preocupările de performare ale publicației.
În final, Andrei Moldovan i-a invitat pe măiereni să mediteze la posibilitatea dezvoltării unui proiect comun între Centrul Cultural Liviu Rebreanu Chiuza și Muzeul Cuibul visurilor din Maieru, propunere primită cu bucurie. A fost o întâlnire plăcută, lucrativă, cu interesul și dinamica de azi, într-o atmosferă boierească de altădată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5