81 ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România

O zi deosebită, cu semnificaţii majore în viaţa populaţiei din ţara noastră, o reprezintă ziua de 28 februarie, care este şi Ziua Protecţiei Civile din România.
Această parte componentă a sistemului de apărare din România s-a înfiinţat la 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr. 468, prin care se aprobă „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” care timp de 81 ani a fost în slujba poporului şi pentru popor, intervenind în cele mai grele şi grave situaţii.
Protecţia Civilă s-a transformat în Inspectoratul de Protecţia Civilă Judeţean B-N, care a fuzionat, la 15.12.2004, cu Grupul de Pompieri Bistriţa, formând I.S.U. Bistriţa a judeţului Bistriţa-Năsăud, un serviciu de urgenţă profesionist constituit ca serviciu public deconcentrat în subordinea I.G.S.U.
Ziua Protecţiei Civile a fost sărbătorită, la nivelul judeţului nostru, printr-o serie de activităţi specifice dedicate împlinirii a 81 ani de existenţă, de către I.S.U. Bistriţa printr-o serie de manifestări sportive – competiţii de minifotbal şi tenis de masă, premergătoare datei de 28 februarie.
O acţiune deosebită, de o sensibilitate aparte s-a desfăşura, vineri, 28 februarie, la sediul I.S.U. Bistriţa al judeţului B-N, unde a avut loc un ceremonial militar şi religios specific, la care au participat prefectul judeţului – Ioan Ţintean, gen. de brigadă dr. Dan Florin Grecu – comandantul Garnizoanei Bistriţa şi a Brigăzii 81 Mecanizate, comandanţii unităţilor din M.A.I., şefii şi directorii instituţiilor descentralizate din Poliţie, SRI, Justiţie, M.Ap.N., SMURD, Jandarmerie etc.
După primirea onorului de către prefect, cdt. Garnizoanei şi cdt. ISU Bistriţa, a urmat o slujbă religioasă săvârşită de preotul militar, rostind alocuţiuni despre semnificaţia zilei şi felicitările de rigoare pentru cei aflaţi la datorie de către col. dr. ing. Florea Constantin - comandantul ISU Bistriţa, gen. de brigadă dr. Dan Florin Grecu şi prefectul judeţului – Ioan Ţintean, care au scos în evidenţă rolul şi sacrificiile făcute de cei de la Protecţia Civilă.
Pentru fapte deosebite şi profesionalismul de care au dat dovadă doi subofiţeri au fost înaintaţi în grad înainte de termen.
O plachetă deosebită i-a fost înmânată gen. de brigadă dr. Dan Florin Grecu pentru colaborarea şi profesionismul de care a dat dovadă în relaţiile cu I.S.U. Bistriţa, fiindu-i înmânată de comandatul unităţii.
După defilarea efectivelor unităţii, într-o armonie deosebită şi onorul Muzicii Militare a Garnizoanei Bistriţa a urmat vizitarea expoziţiei de tehnică şi echipamente din dotarea I.S.U. Bistriţa, respectiv, CBRN, pirotehnic, transmisiuni, descarcerare, prim ajutor medical, post medical avansat etc., primindu-se profesioniste explicaţii.
În toate subunităţile ISU Bistriţa al judeţului B-N, evenimentul a fost marcat prin „Ziua Porţilor Deschise”, între orele 10.00-13.00.
Au primit pliante, instrucţiuni şi sfaturi inclusiv elevii clasei I de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” prezenţi, privitor la muniţia găsită neexplodată.
Protecţia Civilă, pompierii militari şi paramedicii sunt permanent în slujba cetăţenilor, intervenind profesionist pentru a salva vieţi şi bunuri materiale, pentru care le mulţumim şi-i felicităm cu ocazia Zilei Protecţiei Civile.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5