Duminică 19 – Sâmbătă 25, Ianuarie, 2014

A 8-a Săptămână Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

Prin informarea și atenţia ta, cancerul de col uterin poate fi prevenit!

Știai că HPV este prezent în 99,7% din cazurile de cancer de col uterin care omoară zilnic șase românce?Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătăţii, peste 3.000 de românce sunt nou diagnosticate în fiecare an cu cancer de col uterin, flagel ce reprezintă în Romania prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani? Că Romania depășește rata mortalităţii cauzate de virusul HPV în statele comunitare de 6,3 ori?
Altfel spus, cancerul de col uterin reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani! Cancerul de col uterin este o afecţiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafaţa colului. Colul este partea inferioara de deschidere, îngustă a uterului. El se deschide în vagin și face conexiunea între uter și vagin.
Din păcate, cancerul de col nu doare și nici nu începe să dea semne decât în stadii avansate de evoluţie cand curabilitatea este deja o raritate. Simptomele apar mai târziu, de cele mai multe ori când boala este într-un stadiu foarte avansat, deoarece evoluţia bolii este foarte "silenţioasă". Dar atunci când simptomele se manifestă trebuie să fii atentă la ele şi să mergi de urgenţă la medicul ginecolog. Iată ce simptome trebuie să te alarmeze:sângerări şi durere la contactul sexual, sângerări vaginale anormale, dureri de spate, secreţii vaginale neobişnuite, dureri pelviene, sângerări după ce ai intrat la menopauză, menstruaţie mai abundentă şi de lungă durată.
Celulele ce tapetează colul, suferă, de obicei, modificari ușoare spre severe până devin canceroase. Aceste modificări precanceroase reprezintă displazia. Displazia nu duce întotdeauna la apariţia cancerului, dar trebuie urmărită și tratată pentru a se evita dezvoltarea cancerului. Apare cel mai frecvent la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani, dar se poate dezvolta și la adolescente sau la femeile de 20 ani.
Femeile cu risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin includ: femeile care au început viaţa sexualăla o vârstă precoce, femeile cu parteneri sexuali multipli, femeile cu mai mult de 5 sarcini.
O alegere înţeleaptă pe care o poţi face pentru aţi asigura o stare de sănătate este efectuarea anuală a unui test Papanicolau care detectează leziunile precanceroase. În timpul unui test Papanicolau, celulele sunt răzuite sau periate de la nivelul colului și preparate pe o lamela care va fi examinată microscopic. Scopul testului Papanicolau este detectarea modificărilor care pot indica un cancer de col. Este simplu, nu solicită foarte mult timp și nu implică apariţia unei stări de disconfort. Cu ajutorul acestui test poate fi evaluată starea de sănătate a colului uterin sau a vaginului, astfel încît orice problemă ar apărea să poată fi diagnosticatăși tratată cît mai rapid posibil.
Testul Papanicolau este foarte precis în detectarea cancerului de col uterin. El este mult mai puţin precis în detectarea cancerului de corp uterin (endometru), a trompelor uterine sau a ovarelor. Descoperirea diverselor tipuri de cancer cu ajutorul unui test Papanicolau, se explică prin faptul că celulele canceroase au traversat trompele uterine si au ajuns în cavitatea uterină, apoi în colul uterin și în secreţia vaginală.
O biopsie poate fi necesară pentru a se putea pune un diagnostic clar de displazie sau cancer. De asemenea, medicul specialist poate recomanda o colposcopie. În timpul acestei examinări, medicul vede colul uterin cu ajutorul unui colposcop, care este un microscop. Acesta oferă o imagine mărită a colului, arătînd detalii mărite care pot fi văzute cu ochiul liber. În timpul acestei examinări se pot face și biopsii.
O femeie este expusă riscului de cancer de col uterin, chiar dacă nu are activitate sexuală. Cele mai multe infecţii genitale cu virus HPV nu se manifestă prin niciun simptom, așa că o persoană nu poate ști dacă este sau nu infectată, dacă nu consulta un medic. De aceea, pentru prevenirea HPV, se recomandă vaccinarea. Pîna în prezent s-a demonstrat că, vaccinurile HPV nu conţin material infecţios, prin urmare ele nu pot produce infecţia și nici nu pot duce la apariţia ulterioară a cancerului de col uterin. De asemenea, este important de subliniat că nu determină începerea precoce a vieţii sexuale și nu produc sterilitate.
Eficienţa vaccinului este foarte bună, pâna în prezent nu s-a înregistrat necesitatea administrării unei noi doze. Studiile actuale dovedesc o durată a protecţiei de peste 7 ani. Este foarte probabil ca imunitatea să fie îndelungată, ipoteza susţinută pe baza unor studii.

Află mai multe contactînd: Centrul National de Informare pentru prevenirea cancerului de col uterin la numarul gratuit TELVERDE:08008-00008! Sau accesand site-ul: www.informa¬rehpv.ro

Soc. dr. Parker Mirela, Compartiment Promovarea Sănătăţii al DSP- BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5