25 noiembrie - Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor

„Despre violență, egalitatea de gen și vocabularul transformațional”

“VIOLENȚA” este de genul feminin, deși… în prezent, procentul victimelor violenței asupra celuilalt gen este în continuă creștere! Violența împotriva femeilor este pretutindeni, dar:

- În România, probabilitatea ca femeile să devină victime ale violenței în familie este de 82%, aproape doua ori mai mare decât în cazul barbaților (42%) – studiul Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse Intre Femei si Barbati (ANES) din 2016;

- potrivit Poliţiei Române, în anul 2015 au fost înregistrate 63 375 infracțiuni săvârşite cu violență, iar în anul 2016  au fost înregistrate 70 284  infracțiuni  săvârşite cu violență,  ale caror victime au fost in marea majoritate (peste 80 %) femei;

- conform Indexului Egalitatii de Gen, Romania se află pe ultimul loc din Uniunea Europeana în ceea ce privește egalitatea între femei și bărbați. Aproape un sfert din femeile din România trăiesc sub pragul de risc al saraciei; peste 43% dintre femeile cu vârste între 16 si 64 de ani sunt inactive (comparativ cu doar 27% dintre barbati); in continuare femeile sunt principalele responsabile de muncile de acasa; femeile castiga cu 11% mai putin decat barbatii, desi majoritatea au studii superioare – si toate acestea, in condițiile în care EGALITATEA este esențială în prevenirea violenței împotriva femeilor!

 

      Indiferent de “gen”, violența este un tip de manifestare a fiinţelor, care arată impulsivitate, nestăpânire, agresiune; cu forţa, brutal, silnic, iar manifestarea violenței poate fi: fizică, verbală, emoțională, sexuală.

        VIOLENŢA VERBALĂ este orice comportament abuziv ce foloseşte limbajul; orice cuvânt spus intenţionat sau neintenţionat, care are drept rezultat afectarea emoţională a celui care îl aude (si a celui care il spune!). Chiar dacă nu se foloseşte un ton ridicat, vorbele pot răni profund, pot afecta încrederea în sine şi chiar starea fizică. Violența verbala se poate manifesta prin: amenințări sau intimidări, critică neconstructivă, porecle jignitoare, țipete, învinuiri și reproșuri repetate, manipulare emoțională, farse repetate, diminuarea meritelor persoanei.

          Printre cauzele principale ale violenţei verbale se numără: trăirea unor sentimente negative, a unor frustrări şi resentimente; o lipsă acută de comunicare sau o comunicare deficitară în familie; neîntelegerile dintre membrii familiei; personalitatea egocentrică, egoistă sau perfecţionistă; depresia sau alte tulburări psihice. Astfel, principalele cauze sunt “în cel care o foloseşte şi nu în randul celor din jur!”.

       Cuvintele au energie, iar gândirea și limbajul modelează emoțiile și comportamentul! Gândurile și cuvintele “distructive” folosite în diverse situații, pot fi înlocuite cu gânduri și cuvinte “constructive”, care exprimă bucurie, fericire, optimism, armonie, pace, întelegere, implinire, iubire… Folosind așa numitul VOCABULAR TRANSFORMAȚIONAL,  pot fi influențate gândurile și acțiunile care, astfel, vor conduce la un rezultat fericit:

 

 

 

Cuvinte/ expresii distructive

Transformate în cuvinte/ expresii care dau fortă

 

Cuvinte/ expresii distructive

Transformate în cuvinte/ expresii care dau fortă

 

suparat

trezit la realitate

singur

disponibil; temporar pe cont propriu

speriat

curios; intrebator

pierdut

cautand

ingrijorat

preocupat

emotionat

energizat

nerabdator

in asteptare; anticipativ

stresat

ocupat; energizat

dezorientat

curios

coplesit

ocupat; stimulat la maxim

deprimat

pe cale de a face o schimbare

dureros

inconfortabil

distrus

putin blocat

ingrozitor

diferit

istovit

gata sa imi reincarc bateriile; mai putin in forma

respins

deviat; neglijat; subapreciat; neinteles

dezgustat

surprins

trist

pun ordine in ganduri

dezamagit

dezumflat

prost

lipsit de imaginatie; loc de invatat

esec

piedica; ceva de invatat

sper

cred

teama

mirare

umilit

inconfortabil

frustrat

provocat

jignit

deranjat

urasc

prefer

iritat

stimulat

nesigur

intrebator

gelos

prea iubitor

insultat

prost inteles

lenes

acumulez energie

incerc

cred ca pot

trebuie

vreau, e bine

 

... Și dacă „cuvintele transformaționale”  nu aduc un rezultat fericit, și este vorba de o potențială victimă a violenței domestice, la  numarul de telefon 0800 500 333 se află mai mult decât „o vorbă bună”. Apelarea acestui serviciu telefonic gratuit, diponibil non-stop, este un alt fel de-a face primul pas!

 

 

 

 

                                   Dr. Corina Ernst,

          DSP – Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5