20 de ani de învăţământ muzical liceal la Bistriţa. Nume sonore, pe scenele lumii

Zilele acestea, Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa marchează două decenii de învăţământ liceal în municipiul reşedinţă de judeţ. Evenimentele au în centru lansarea „Cărţii şcolii”, lucrare supervizată de directorul instituţiei, Raluca Mărginea, şi coordonată de prof. Zaig Richard Erich.
Evenimentul a avut loc la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, acolo unde au fost invitaţi toţi directorii care de-a lungul vremii au condus destinele şcolii, onorând cu prezenţa Florea Sfechiş, Adriana Lucia Neculai, Nicolae Gavril Făgărăşan, Titus Octavian Biriş, Claudiu Şular Igna, Lucia Gabriela Gherman, Liana Bâca, Ioan Cristian Conţ.
„Aniversăm 20 de ani de premii obţinute la olimpiadele şi concursurile naţionale, de speranţe investite în absolvenţi, de studenţi trimişi la Conservator, 20 de ani în care publicul meloman din Bistriţa a fost delectat cu spectacole, concerte şi producţii profesioniste. Suntem în anul în care absolvă cursurile liceului şi prima generaţie de învăţători-educatoare, pe lângă cei 20 de ani de liceu cu specializarea Muzică, aninversând şi 4 ani de la înfiinţarea profilului Pedagogic, primit cu căldură în lunga şi prodigioasa activitate a şcolii de muzică... Am primit şi mult aşteptata veste a intrării liceului în reabilitare, începând cu luna iunie, pe o perioadă de doi ani, o perioadă în care ne vom muta într-o altă locaţie, însă suntem convinşi că la finalul investiţiilor vom intra într-o casă nouă, demnă de rezultatele pe care liceul nostru le aduce municipiului. Muzica formează caractere şlefuind sacrificiul, răbdarea şi disciplina. Fiecare oră de concert la care participaţi înseamnă alte mii de ore nevăzute, prin studiu individual, ore care sunt luate din cele de joacă sau socializare. La mulţi ani, Liceul de Muzică Bistriţa!”, a transmis, în mesajul ei, prof. dr. Raluca Mărginean, directorul instituţiei.
Inspectoratul Şcolar a fost reprezentat prin inspectorii Deak Zoltan şi Eniko Păvăluc, în semn de preţuire, inspectorul şcolar general Camelia Tabără acordând o Diplomă „cu ocazia aniversării a 20 de ani de învăţământ liceal vocaţional de muzică şi pentru contribuţia adusă la dezvoltarea învăţământului bistriţean”.
De-a lungul timpului, cadrele didactice ale şcolii muzicale au reuşit să dea nume sonore pentru scenele naţionale şi chiar cele internaţionale, amintind aici pe Ştefan Pop, Anita Hartig, Beniamin Pop, Ovidiu Purcel, Oana Mureşan, Ioana Galu, Alexandru Muşat, Alexandru Grecu, Anuţa Motofelea, Oana Matei, Larisa Bozbici, Alina Ceuca, şi lista poate continua.
Cu o istorie de aproape 50 de ani, de la înfiinţarea primei clase de muzică pe lângă Şcoala Generală nr. 2 Bistriţa, începând cu anul 1995, Şcoala de Muzică se separă de Şcoala de Arte, iar din anul 1997, din iniţiativa inspectorului Mărioara Buzilă, susţinută de directorul şcolii, Nicolae Făgărăşan şi de metodistul Zaig Richard Erich, s-a obţinut prima cifră de şcolarizare pentru clasa a IX-a şi astfel se înfiinţează Liceul de Muzică, cu prima clasă de 30 de elevi. Tot de acum putem vorbi despre un nou avânt al învăţământului muzical în judeţ, iar din 2009 despre un liceu cu rezultate deosebite la nivel naţional, ce va primi numele compozitorului Tudor Jarda.
În ceas de sărbătoare, toţi directorii prezenţi la eveniment au primit din partea conducerii şcolii Diplomă de Excelenţă, fiind aplaudaţi la scenă deschisă.
Evenimentele continuă joi, de la ora 18.00, la Centrul Cultural Dacia, cu concertul aniversar de muzică, teatru şi poezie în care elevii şi profesorii se vor afla pe aceeaşi scenă, aducând momente de neuitat pentru spectatori. Deviza liceului este „Adaugă valoare talentului tău”.
La mulţi ani, artiştilor mai mari şi mai mici ce împreună dau strălucire muzicii în cadrul liceului bistriţean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5