20 de ani cu SILVANIA INTERNAȚIONAL PROD. Emil Iugan: Când ai un vis și lupți pentru el, este imposibil să nu-l realizezi

Dumitru Munteanu
-gânduri la o aniversare-
”Omul sfințește locul”
 
În urmă cu aproape un secol, Valea Ilvelor, aparținătoare Țării Rodnei împreună cu toate satele înșirate de-a lungul Someșului Mare, a devenit cunoscută și renumită datorită a două evenimente majore de civilizație: deschiderea Căii ferate ce avea să lege Transilvania de Moldova (1938) și construirea Fabricii de cherestea (1949) ce avea să asigure existența tuturor locuitorilor salbei de localități de pe întregul areal al Văii Ilvelor, localizată în Lunca Ilvei.
Anul 1989, cu vârtejul său de evenimente, comparabil cu o tornadă politică și, mai ales, economică, a atentat grav, atât la posibilitatea comunicării între cele două regiuni ale țării, cât și la sigranța vieții locuitorilor satelor Văii Ilvelor, determinându-i pe mulți dintre aceștia să-și caute norocul -citește:sursele de existență- în alte zări, mulți luând drumul străinătății...
Au rămas în paragină, cu respirațiile șuierătoare, tot mai încete și ineficace, principalele -și singurele!- obiective economice ale zonei: Fabrica de cherestea și Cariera de piatră, gata să-și dea și ele, năpădite de lacrimi, obștescul sfârșit...
Și totuși...
Credința noastră populară spune că nici o existență, umană sau materială, nu este sfârșită, încheiată, până când nu este îngropată sub doi metri de pământ iar preotul îi cântă ultima tragică tânguire:”În veci pomenirea lui”.
Dar aceeași credință mai spune că sfârșitul poate evitat de o sfântă, magică Întâlnire. A Omului cu Omul. De ce nu ar fi posibilă aceasta și în cazul întâlnirii Omului cu Locul sortit lui?
Locul exista. Este adevărat, în stare deplorabilă, cuprins de deznădejde, părăsit și desconsiderat de cei pe care îi aștepta cu bucurie în fiecare zi și îi hrănea de ani și ani. Dar și cu o ultimă urmă de speranță. Pentru că și lucrurile au înțelegere, simțire și sentimente ca oamenii, nu-i așa?
Atunci a apărut el, Omul. Un om simplu, în căutarea locului său. În viață. În lume.
Și de la prima privire s-au plăcut. S-au măsurat din priviri, s-au îndrăgit unul pe celălalt.
”Te așteptam” a suspinat Locul. Tu nu ai să mă înșeli și să mă părăsești, ca ceilalți. De ce ai întârziat atât de mult?!”
”Vei fi ceea ce ai fost și chiar mai mult decât atât!” i-a șoptit Omul. ”Îți voi reda strălucirea!”.
Și și-a onorat cuvântul. A transformat vechea Făbricuță de cherestea în una dintre primele cinci Fabrici de acest gen din Transilvania. A oprit hemoragia populației din zonă spre alte zări. A pus umărul, în parteneriat cu Administrațiile și comunitățile văii,la transformarea totală a localităților de pe Valea Ilvelor. Din sate îmbătrânite de timpuri și nevoi, sleite de puteri (economice și spirituale) în mici orășele de munte, cu nimic mai prejos decât cele din țări dezvoltate ale Europei...
Schimbările au fost fundamentale. Casele localnicilor sunt cu nimic mai prejos decât vilele montane din Austria și Elveția. Străzile sunt asfaltate iar Pensiunile montane -în număr mare- strălucitoare și ospitaliere, pete de aur în verdele peisajului.
Iar Fabrica de cherestea, în ruină, gata să-și dea sfârșit, a devenit un modern complex de prelucrare a lemnului, renăscută și trăind o nouă viață, cu o nouă identitate: ”SILVANIA INTERNAȚIONAL PROD”!
”Nu am realizat nimic de unul singur, îmi mărtirisește EMIL IUGAN, fondatorul Silvaniei, în timpul unei vizite de documentare la Lunca. Totul a început în urmă cu 20 de ani. Mi-a fost alături atât familia: soția Florica, fiica Virginia, acum director financiar al Grupului de firme MIS, fiul Octavian și ginerele Petrică-fiecare conducând astăzi departamente și Firme din MISGRUP dar și Primarii și Consiliile locale de pe Valea Ilvelor împreună cu locuitorii acestora. A fost un drum lung și greu, dar când ai un vis și lupți pentru el, este imposibil să nu-l realizezi”.
Da, mă gândesc, a fost un drum lung de la daracul de lână din tinerețe și Montana-intreprindere mică, ce avea un singur  -dacă îi pot spune așa- utilaj, adică un circular instalat la motorul unui IMS, ce ”producea” cheresteaua vândută în piețele de profil sau direct de la ”locul de producție”. Iar de aici până la SILVANIA INTERNAȚIONAL, unitate industrială modernă cu zeci de milioane de euro cifră de afaceri anuală și mai departe, până la Consiliul Director al Forumului Montan al României, ca vicepreședinte al acestuia, și apoi un obișnuit al aulei Academiei de Științe agricole ”Kirițescu” unde a susținut conferințe și expuneri despre satul românesc de munte și nevoile acestuia, prezentându-și Proiectele: ”Dezvoltarea locală integrată folosind resursele locale: pădurea, iarba, laptele, carnea, apa și piatra”-realizat în arealul Văii Ilvelor sau cel numit ”Proiectul lânii” -adică renașterea păstoritului în România, ce a devenit unul dintre punctele tari a noii Legi a Muntelui, a fost un drum teribil de lung și de greu. Așternut cu spinii șicanelor, controalelor de tot felul (unul dintre ele a fost teribil: un desant de trupe de intervenție înarmate până-n dinți, împreună cu funcționari Anaf, descinși, spre spaima muncitorilor, din elicoptere, comandați de colonei și generali, suspectând infracțiuni de crimă organizată gen mafie, și constatând NIMIC... adică zero încălcări ale Legilor țării...).
Drum lung, epuizant, dărâmător, capabil să declanșeze zilnic câte un infarct, lăsând urme adânci în viața și sănătatea celor implicați în modernizarea comunităților și clădirea bunăstării componenților acestora. 
EMIL Iugan și a sa ”SILVANIA INTERNAȚIONAL PROD”, nu au rămas o simplă capacitate de prelucrare și un manager de succes, dimpotrivă, au devenit promotorii -la nivelul întregii Românii- a promovării inovației, importării celei mai avansate concepții și tehnologii în domeniu, organizânt multe expoziții, schimburi de experiență internaționale, instruiri și simpozioane, la care au participat -de-a lungul timpului- mii de specialiști, ingineri, tehnicieni și muncitori, în căutarea noului. Iată ce spune una dintre publicațiile românești, referitor la o astfel de preocupare: ”Viziunea de dezvoltare a fabricii de cherestea „Silvania Internaţional” din Lunca Ilvei (parte a grupului de firme MIS Grup Anieş), aceea de a pune în practică un plan ambiţios ce ţine de construcţia de case din lemn, într-un domeniu aflat „pe val” în Europa, a fost dezvăluită joi, în cadrul unui Simpozion Internațional, ținut chiar pe plaiuri ilvene.
Alături de firma gazdă, și-au făcut cunoscută istoria și tradiția alte trei firme de prestigiu de pe piața construcțiilor din lemn: Hasslacher (Austria), Rothoblaas (Italia) și Wolf System (Germania). Încadrată unui program european de prezentare a lemnului în construcții, conferința s-a bucurat de prezența studenților, a reprezentanților unor firme de arhitectură, dar și a unor firme de profil din Transilvania și Bucovina, a autorităților în domeniul certificării construcțiilor din lemn, a reprezentanților ISU din județele Bistrița-Năsăud, Cluj și Suceava. După cum ne-a declarat omul de afaceri Emil Iugan, fondatorul şi managerul general al MIS Grup, această conferință de prezentare se încadrează într-un program european de prezentare a lemnului în construcții prin care se urmărește familiarizarea cu noutățile, dar și armonizarea activităților și a sistemelor de certificare europene cu cele românești”.
La SILVANIA INTERNAȚIONAL și în inima și preocupările fondatorului ei, nu utilajele sunt pe primul loc, ci OAMENII.”Oamenii mei sunt totul în fabrică. Ei sunt capitalul și personajele cele mai însemnate. Ei sunt cei esențiali. Fără ei nu ar fi aici nimic. Încercăm să le asigurăm condiții deosebite de muncă și viață, de pregătire și promovare. Am 8 ingineri, tineri toți, câțiva proveniți din muncitori, pe care i-am trimis și susținut la studii. Pe unii i-am ajutat să-și construiască locuințe în Lunca, am construit în parteneriat cu Primăria și Consiliul local, un cămin și o grădiniță pentru copiii muncitorilor mei și ai comunității, le-am pus la dispoziție apartamente în blocurile construite de noi, unde, le asigurămcăldura din Centrala pe biogaz a Fabricii, le oferim tuturor salarii peste media altor Firme. Pentru că ne conducem după un principiu creștin: Dumnezeu ne-a dăruit, ca să dăruim și noi, la rândul nostru, altora” spune Emil Iugan.
 
DA, ESTE ADEVĂRAT. UNDEVA, EXISTĂ UN LOC ȘI LOCUL ȘI-A ÎNTÂLNIT OMUL.
DA, ESTE ADEVĂRAT. OMUL SFINȚEȘTE LOCUL.
LA MULȚI ANI, EMIL IUGAN!
LA MULȚI ANI, SILVANIA INTERNAȚIONAL PROD!
 
 
 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5